Međunarodni je dan sjećanja na žrtve Holokausta

Foto: pixabay.com

Na današnji dan, 27. siječnja, prije 79 godina Crvena armija oslobodila je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni su narodi donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na Holokaust 2005. godine proglasili današnji dan Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta. Na isti je dan 2000. godine usvojena Stokholmska deklaracija kojom je osnovana Radna skupina za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju Holokausta – poznata kao Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA). Prošle godine Hrvatska je preuzela predsjedanje IHRA-om te se uz razna događanja i usvojene radne definicije antisemitizma,  antiromskog rasizma i diskriminacije te one koja se tiče poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu u Zagrebu održala Međunarodna konferencija o genocidu nad Romima: Suprotstavljanje iskrivljavanju Holokausta i diskriminaciji protiv Roma kroz istraživanje i obrazovanje.

Tom prigodom na Phralipenu smo donijeli niz tekstova na teme diskirminacije i suočavanja s prošlošću poput intervjua s Karolom Fings, članicom njemačke delegacije IHRA-e i voditeljicom projekta “Enciklopedija nacističkog genocida nad Sintima i Romima u Europi” na Sveučilištu u Heidelbergu, Gerhardom Baumgartnerom, austrijskim novinarom i povjesničarom te Stephaneom Laedericom, izvršnim ravnateljem Romske zaklade u Zürichu.

U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, UNESCO organizira multimedijsku izložbu “Plavo nebo” koja promišlja kolektivnu traumu i sjećanje. Belgijski umjetnik Anton Kusters proveo je šest godina fotografirajući prazno plavo nebo iznad nacističkih koncentracijskih logora i logora istrebljenja diljem Europe što je rezultiralo zbirkom od preko 1000 slika plavog neba, od kojih je svaka označena koordinatama i brojevima žrtava praćenu zvučnom instalacijom umjetnika Rubena Samame.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime