ERGO i EEB – online događanje o pokretanju politike o okolišnoj pravdi u romskim zajednicama

Foto: pixabay.com

U okviru Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, mreža ERGO i Europski ured za okoliš (EEB) organiziraju internetski zajednički događaj o pokretanju politike o okolišnoj pravdi u romskim zajednicama i EU strateškom okviru za Rome. Događaj će se održati u ponedjeljak, 29. siječnja 2024. godine, od 14:00 do 16:30 sati. Prisustovanje događaju je besplatno uz prethodnu registraciju.

Prošle jeseni, EEB i ERGO mreža organizirali su konferenciju o ekološkoj pravdi za romske zajednice u Rumunjskoj kao odgovor na EU-ovo priznanje ekološke pravde u listopadu 2020. godine, označeno usvajanjem EU strateškog okvira za jednakost, uključivanje i sudjelovanje Roma – pionirskog političkog dokumenta koji posebno naglašava imperativ ekološke pravde unutar EU. Ova se suradnja nastavlja i u okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava svake godine 27. siječnja organiziranjem online događaja o ekološkoj pravdi u romskim zajednicama i Europskom strateškom okviru za Rome.

Događaj nastoji podići svijest o imperativu praćenja posljedica ekološkog rasizma na romske zajednice. Ovo praćenje obuhvaća Nacionalne strateške okvire za Rome i šire politike i programe EU-a za zaštitu okoliša, naglašavajući predanost osnovi ljudskih prava—temeljnom načelu okolišne pravde, navode organizatori.

Strateški okvir EU-a za Rome usredotočen je na borbu protiv antiromizma i diskriminacije, uzimajući u obzir različitost romske populacije i potrebu za intersekcijskim pristupom u pogledu moguće kombinacije diskriminacije na temelju etničkog podrijetla s drugim karakteristikama, kao što su žene, starije ili mlade osobe, osobe s invaliditetom, osobe bez državljanstva i druge. Kako stoji u Izvješću o procjeni nacionalnih strateških okvira za Rome država članica Okvir također promiče sudjelovanje Roma kroz osnaživanje, suradnju i povjerenje, te njihovo uključivanje u sve politike i procese donošenja odluka koji ih se tiču. Postavlja sedam zajedničkih ciljeva EU-a i po prvi put predlaže ciljeve na razini EU-a za 2030. kako bi se osigurao minimalni napredak. Sedam ciljeva bavi se horizontalnim područjima jednakosti, uključenosti i sudjelovanja te sektorskim područjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja i stanovanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime