Najava – Noć muzeja u Romskom edukacijsko-kulturnom centru

Foto: REKC

Doprinos Roma svjetskoj glazbi naziv je izložbe koju je Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” pripremio za ovogodišnju Noć muzeja u galeriji Romskog edukacijsko-kulturnog centra. Pronalazak značajne količine informacija tijekom pripreme Biografija istaknutih Roma, nadolazećeg izdanja Saveza, nagnao je autore na postavljanje izložbe ove tematike. Glazba je integralni dio romske kulturne baštine. Obilježila je stoljeća razvoja ovog naroda, kreiranim melodijama utkala se njegove temeljne i najprepoznatljivije karakteristike. Koncept izložbe prati Rome kroz klasičnu glazbu, folk, etno, jazz, flamenco, rock, pop, hip-hop i suvremenu glazbu.

Virtuozni pojedinci i glazbene skupine, poput senzacionalnog Kočani orkestra koji nastupa na otvorenju izložbe, predstavljeni su na 20 atraktivno dizajniranih panoa. Posjetitelji će imati priliku uz svaki glazbeni žanr poslušati i predloženu glazbenu listu s najistaknutijim romskim izvođačima i njihovim najpopularnijim pjesmama. Izložba ima za cilj prikazati najistaknutije romske glazbenike u svakom od navedenih žanrova te kod posjetitelja potaknuti interes za njihove glazbene karijere.

Na Noć muzeja, 26. siječnja 2024. godine, program u prostorima Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Ulici Pavla Hatza 23/5 počinje s početkom u 18 sati. U glazbenom dijelu programa pridružuje se sastav Kočani orkestar koji je nedavno održao nastup u klubu Boogaloo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime