Najznačajniji posjet Romskom memorijalnom centru u Uštici od njegova otvorenja

Foto: DarPro

Danas 26. studenog 2023. Romski memorijalni centar Uštica posjetilo je 120 stručnjaka iz Europe i svijeta koji se na akademskoj razini bave pitanjima holokausta i genocida nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Obilasku mjesta stradanja romskog naroda prethodio je posjet spomen području Jasenovac.

Ovo je zasigurno najznačajniji posjet Romskom memorijalnom centru od dana njegova otvorenja, 2. kolovoza 2020. godine, jer se radi o nekima od najvećih autoriteta za pitanja Holokausta i Samudaripena, a koji su članovi delegacija čak 35 država članica Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA). Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust je međuvladino tijelo osnovano 1998. godine s ciljem jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu. Republika Hrvatska u članstvo je pristupila 2005. godine, a ove je godine 1. ožujka preuzela jednogodišnje predsjedanje.

Na prostoru romskog groblja na kojem je izgrađen Romski memorijalni centar i Zid boli te postavljen spomenik Hajriji Imeri Mihaljić, jedinoj Romkinji koja je proglašena “pravednicom među narodima”, predstavnike delegacija dočekali su u ime romske zajednice saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar.  

Kustosi u RMCU Robert Korenić i Sunčica Habus goste su proveli spomen prostorom, a Danijel Vojak, član hrvatske delegacije kroz digitalnu izložbu “19. svibnja 1942.: Genocid nad Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – Samudaripen” čiji je autor. Postav ove izložbe, a koji se sastojao od dvadeset i dva panoa i deset tematskih cjelina, inicijalno je otvoren 11. rujna 2023. u Romskom edukacijsko-kulturnom centru u Zagreb u sklopu IHRA-ine 2. međunarodne konferencije o genocidu nad Romima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime