Dreams of a Romani

 • EnglishEnglish
 • Romani chibRomani chib
 • Foto: Phralipen

  Točno godinu dana nakon što je u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena knjiga Veljka Kajtazija S riječi na djela, te dvije godine nakon objavljivanja autobiografije Snovi jednog Roma, u Romskom edukacijsko-kulturnom centru u Zagrebu 25. listopada 2023. predstavljeno je izdanje na engleskom jeziku pod nazivom Dreams of a Romani.

  Priču o svom životu autor započinje rođenjem u romskoj mahali u Kosovskoj Mitrovici šezdesetih godina prošlog stoljeća. Opisuje svoje djetinjstvo ponajprije u samo romskom okruženju, a zatim i suživot s većinskom zajednicom nakon obiteljskog preseljenja u gradsku sredinu. Napuštanjem obiteljskog doma s 13 godina te potom dolaskom u Vojnu školu u Rajlovac u Bosnu i Hercegovinu suočio se s novim izazovima koje donosi sazrijevanje i odrastanje, a usvajajući nova znanja i vještine završio je školu i došao u Zagreb na svoje prvo mjesto službovanja Aerodrom Pleso. Od dječačkih dana pa nadalje svaki svoj slobodan trenutak posvećivao je karateu koji mu je donio prve medalje i priznanja te ga vinuo na sam vrh nacionalnog i svjetskog karate sporta, a zatim i u trenerske vode što ga je tijekom dugih dvadeset godina u kojima je bio bez posla, unatoč svojoj visokoj naobrazbi, i prehranilo. Diskriminacija i predrasude koje su ga poput vjerne sjenke pratile cijeli život poticale su ga da svojim rezultatima pokaže svu besmislenost i štetnost koju takva razmišljanja i ponašanja nanose pojedincu, ali i zajednici. Odlučio je svojim primjerom djelovati na razbijanje stereotipa nastalih temeljem površnih stavova i nedovoljnog poznavanja kulture i tradicije njegovog naroda te aktivirati se kroz političko djelovanje s iskrenom i snažnom željom da nešto učini za dobrobit romske zajednice.

  Iako se u knjizi autor prvenstveno bavi događajima i doživljajima iz svoga života, poput onih koji su ga ograničavali da ostvari svoj puni potencijal pa je zbog toga cijeli život morao biti sto puta bolji u svemu da bi ga smatrali vrijednim i ravnopravnim s nekim drugim ne-romskog podrijetla, posredno on opisuje život u kojem će se pronaći i prepoznati gotovo svaki drugi Rom ili Romkinja. U tome je dodatna snaga ovog djela čijem su predstavljanju, engleskog izdanja  prisustvovali predstavnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, manjinskih zajednica i dragi prijatelji.  Savez Roma U Republici Hrvatskoj “KALI SARA” kao organizator i ovim je događanjem želio doprinijeti globalnom dijalogu o važnim temama te potaknuti razmjenu ideja i iskustava.

  Također, objavljivanjem ovog književnog djela na engleskom jeziku autor je želio omogućiti široj internacionalnoj publici da uđe u svijet romske književnosti koja u sveukupnom romskom kulturnom stvaralaštvu sudjeluje u gradnji mosta među kulturama, promičući razumijevanje različitih perspektiva i tradicija.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime