Otvorena izložba o genocidu nad Romima u NDH / Samudaripen

Foto: SRRH "KALI SARA"

U prostoru Romskog edukacijsko-kulturnog centra u sklopu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“ otvorena je 11. rujna 2023. godine izložba pod nazivom “19. svibnja 1942: Genocid nad Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj / Samudaripen“.

Izložba je otvorena u godini predsjedanja Republike Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA-om), a organizirali su je SRRH “KALI SARA” i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Autor izložbe je Danijel Vojak, uz stručnu suradnju Sunčice Nagradić Habus i Roberta Korenića. Izložbu je financijski omogućila Hrvatska delegacija Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust.

Postav izložbe fokusiran je na važan datum u vezi stradanja Roma, 19. 5. 1942. godine, kada su vlasti Nezavisne Države Hrvatske donijele odluku o deportaciji svih Roma iz NDH u jasenovački sustav logora. Pored tog središnjeg dijela, izložba pokriva i širu povijest Roma: njihovo naseljavanje u Europi i Hrvatskoj, progon na istim područjima te razdoblje uoči Drugog svjetskog rata. Osim prikaza stradanja za vrijeme NDH, izložba nudi uvid i u spašavanja Roma, otpore koje su Romi pružali te u njihova svjedočanstva.

Izložba će biti otvorena tijekom dva vremenska razdoblja: od 11. do 26. rujna i od 9. studenog do 15. prosinca 2023. godine u vremenu od 8.30 do 16.30 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime