U Beču izložena fotografija romskog dječaka iz Francuske slavnog fotografa Stevea McCurryja

0
24
Foto: Phralipen

U Beču je u tijeku izložba radova poznatog američkog fotografa Stevea McCurryjaOva izložba predstavlja slike velikog formata s pozadinskim osvjetljenjem koje lebde na nekoliko razina arhitektonski impresivnog prostora Semperdepota – Atelierhausu na Akademiji likovnih umjetnosti.

McCurryjeva najpoznatija slika ona je afganistanske djevojke pod istoimenim nazivom koja je snimljena u izbjegličkom kampu u Pakistanu. Portret dvanaestogodišnje djevojke Sharbat Gule bio je 1985. godine na naslovnici National Geographica iste te godine i od tada ga naširoko koriste mnoge međunarodne organizacije. Riječ je o najčešće objavljivanoj fotografiji privatne osobe na svijetu iako je njezin identitet bio nepoznat sve do 2002. godine.

Na izložbi se našla i njegova fotografija romskog dječaka iz Marseillea u Francuskoj iz 1989. godine., ali i jedna iz hrvatskog grada Rijeke iz 2016. godina koja prikazuje siluetu broda u sumrak.

McCurry je studirao kameru na Državnom sveučilištu Pennsylvania, prije nego što je počeo raditi za novine. Nakon dvije godine, otisnuo se na svoje prvo od mnogih putovanja u Indiju. Putujući s nešto više od vrećice odjeće i filma, krenuo je preko potkontinenta, istražujući zemlju svojom kamerom. Kako navodi na svojoj službenoj stranici, nakon nekoliko mjeseci putovanja prešao je granicu s Pakistanom. U malom selu susreo je skupinu izbjeglica iz Afganistana koji su ga prokrijumčarili preko granice u svoju zemlju, baš u trenutku kada je ruska invazija zatvarala zemlju za zapadne novinare. Pojavljujući se u tradicionalnoj nošnji, s punom bradom i izgledom izlizanih od vremena nakon mjeseci provedenih s mudžahedinima, McCurry je prešao pakistansku granicu s filmom ušivenim u odjeću.

Izložba je otvorena do 24. rujna 2023. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime