Rukuj oprezno!

Foto: facebook/ERIAC

Sredinom mjeseca rujna 2023. godine Knjižnica RomaMoMA u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti Ludwig iz Budimpešte otvorit će izložbu pod nazivom Rukuj oprezno! Tematika ove izložbe je briga za održanje života svakog pojedinca, ističući krhkost i izloženost različitim izazovima što u svakodnevnom užurbanom tempu tako često zaboravljamo. Odnosi se to i na ranjivost pojedinaca i zajednica kojima je potrebna skrb, a u sustavima socijalne skrbi u gotovo svim zemljama postoje pukotine i praznine koje direktno pogađaju čovjeka.

Izložbeni postav također ukazuje na ulogu muzeja koja nije samo u predstavljanju materijalnih eksponata i njihove povijesne i/ili umjetničke vrijednosti već koja se, kao što je slučaj u kontekstu ove izložbe, proširuje i izvan predmeta na zajednice i pojedince u marginaliziranim situacijama te na stručnjake koji rade nevidljivi, društveno korisni posao. Izložbom se želi potaknuti svijest o postojanju različitih razmišljanja i o utjecaju koji ta razmišljanja imaju na manjinske i većinske zajednice, s ciljem jačanja društvenog dijaloga između romskih i neromskih zajednica.

Knjižnicu RomaMoMA  na ovaj su projekt potaknule predivne umjetnice iz Mađarske iz Romani Designa, Erika i Helena Varga, a na kolektivnoj izložbi bit će, između ostalih, prikazani radovi Omare i Norberta Oláha. Raznolikost izloženih radova pokazat će da je skrb o ljudima ključni koncept našeg vremena s kritičkim potencijalom koji se ne može zanemariti, navodi se u najavi izložbe koja će za posjetitelje biti otvorena do 24. siječnja 2024. godine.

Izložba Rukuj oprezno! samo je jedan od brojnih projekata virtualne knjižnice RomaMoMA, osnovane u sklopu Europskog instituta za umjetnost i kulturu (ERIAC) u Berlinu kao projekt suvremene umjetnosti koji predstavlja forum za zajedničko razmišljanje o budućem Romskom muzeju suvremene umjetnosti i zajedničko djelovanje u smjeru njegova osnivanja. Kroz nju djeluju lokalni i međunarodni, romski i neromski umjetnici, stručnjaci, znanstvenici na području društvenih i humanističkih znanosti i organizacije civilnog društva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime