Najava – Projekt REGARD – Konferencija za budućnost

0
53
Foto: SRRH "KALI SARA" - REGARD

Početkom ljeta projektni tim Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, a u sklopu projekta REGARD proveo je anketu među osobama romske i ne-romske nacionalnosti iz javnog, političkog i društvenog života o njihovim saznanjima i razmišljanjima vezanim uz položaj romske zajednice u Hrvatskoj i problemima s kojima se ona svakodnevno susreće, kao i mogućim rješenjima. Anketirane osobe iznijele su svoje stavove i o drugim važnim društvenim temama, primjerice o samudaripenu tijekom Drugog svjetskog rata, o komemorativnim praksama, prisutnosti Roma u medijima i sudjelovanju djece i mladih u obrazovnom sustavu. Rezultati anketiranja poslužili su za metodološku pripremu  Konferencije za budućnost (Futur Search Conference) što znači da su poslužili kao smjernice za tematske sadržaje radionica i formiranje radnih grupa u okviru Konferencije.

Pod nazivom Konferencija za budućnost objedinjene su posebno organizirane radionice u kojima sudionici na temelju osobne, ali i zajedničke prošlosti identificiraju probleme romske zajednice u sadašnjosti te pokušavaju izraditi Akcijski plan za budućnost. Sudionici su predstavnici državnih i lokalnih institucija, državnih agencija, sveučilišni profesori i studenti, istaknuti pojedinci iz romske, ali i iz opće populacije te predstavnici medija, rekla je Sunčica Habus, voditeljica projektnog tima SRRH “KALI SARA” koji je partner na projektu te dodala kako je planirano sudjelovanje 50 osoba, a samim radionicama će prethoditi kratka konferencija za medije.

Nositelj projekta REGARD (Remembering Genocide Against Romani Discrimination/ Sjećanjem na genocid protiv diskriminacije Roma) je talijanski Institut za istraživanje populacije i socijalnih politika (IRPPS-CNR), a uz SRRH “KALI SARA” partneri su talijanska romska organizacija civilnog društva Thèm Romanó i rumunjski Centar za romsku kulturu pokrajine Dolj.

Konferencija za budućnost održat će se u Zagrebu 8. rujna u prostoru SRRH “KALI SARA”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime