Ove jeseni održava se prvi Nacionalni kongres romskih bratstava u Sevilli

Foto: pixabay.com

Ove godine od 27. do 29. listopada u Sevilli će se održati važan socijalni događaj – I. Nacionalni kongres romskih bratstava. Ovaj projekt organizira Sakramentalno bratstvo seviljskih Roma te će okupiti više od 15 romskih bratstava s područja cijele Španjolske.

Ciljevi Kongresa su mnogobrojni. Primjerice, na ovaj način pružit će se mogućnost za upoznavanje stvarnosti romskoga naroda te će se promicati znanje o različitim bratstvima Roma iz cijele zemlje, a to će se nastojat postići međusobnim upoznavanjem te razmjenom iskustava, briga, ideja i ciljeva. Također, bavit će se i poviješću i tradicijom španjolskih Roma, a pritom će u fokusu biti razvoj naroda i njegovo sudjelovanje u sklopu Katoličke crkve. U tom kontekstu, ovdje će, dakako, biti neizostavno za spomenuti dvije važne ličnosti – Emiliu Fernández, prvu Romkinju koju je Katolička crkva proglasila blaženom, i blaženog Ceferina Giméneza Mallu koji se u rimokatoličanstvu smatra zaštitnikom Roma. Planira se i razvijanje različitih programa i aktivnosti koji će upravo poticati približavanje romskoga naroda Katoličkoj crkvi.

Prijava za Kongres je besplatna, a na internetu se već nalazi i prijavnica. Iako organizatori još uvijek nisu dali rok za prijavu, mole da se to učini što prije moguće iz čisto logističkih razloga, primjerice zbog dokumentacija, organiziranja smještaja i večera. Kongres je otvoren za sve zainteresirane Rome i Romkinje te pratioce koji žele prisustvovati, a na internetu se također može pronaći i program, kao i dodatne informacije. Tijekom tih dana održat će se konferencije o različitim temama, primjerice Podrijetla romskih bratstava, Religijska ikonografija u romskim bratstvima i Romska bratstva kao prostor društvene integracije, zatim okrugli stolovi, primjerice onaj pod nazivom Vjerska problematika u romskom svijetu, a također će se emitirati i film Carlosa Varele o bratstvu Roma iz Seville. Osim toga, planirane su i dvije izvankongresne aktivnosti. Prva je svečana večera koja će se održati u subotu 29. listopada. Koštat će otprilike 40 eura, a odvijat će se u restoranu La Raza. Druga je organizirani posjet palači Palacio de Las Dueñas. Za cijenu se čeka potvrda organizatora s obzirom na to da su još uvijek u pregovorima pa će iznos, kada se sa sigurnošću bude znao, priopćiti zainteresiranima.

Na web-stranici organizatora piše kako je ovaj Kongres jedan od planiranih projekata koje je na prošlim izborima predstavio aktualni Upravni odbor, a njegova realizacija bit će provedena u sklopu XXV. obljetnice beatifikacije već spomenutog Ceferina Giméneza Malle. Kako bi im se san ostvario, s radom su započeli prošlog rujna formiranjem komisije u kojoj se, osim članova Upravnog odbora, nalaze sljedeći pojedinci: velečasni Plácido Manuel Díaz Vázquez, José Moreno Vega, Alfonso Soto Vargas, Antonio Contreras Morillo, Manuel González Moreno te gospođa Angustias Vargas Marín. Do sada su kontaktirali različita bratstva te su uspjeli pripremiti zanimljiv program, a sve s ciljem međusobnog upoznavanja te identificiranja problema u zajednici kao preduvjeta za pronalaženje njihovih rješenja. U organiziranju ovog velikog događaja ističu kako računaju na pomoć velečasnog Plácida te iznad svega na potporu seviljskog nadbiskupa Joséa Ángela Saiza Menesesa koji će i službeno zatvoriti ovaj Kongres svečanom misom 29. listopada, na 35. godišnjicu krunidbe Gospe od žalosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime