Slučaj ubojstva Stanislava Tomáša pred Europskim sudom za ljudska prava

0
48
Foto: pixabay.com

Nakon što je češki Ustavni sud odbacio ustavnu tužbu u travnju ove godine, odvjetnici za ljudska prava iz Europskog centra za prava Roma (ERRC) i Foruma za ljudska prava (FORUM) podnijeli su tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava (ECtHR) protiv Češke Republike zbog smrti Roma Stanislava Tomáša u policijskom pritvoru u Teplicama 2021. godine.

U Češkoj je 19. lipnja 2021. godine snimljena intervencija trojice policijskih službenika prema Stanislavu Tomášu koji je tijekom intervencije preminuo. Ishod istrage o smrti Stanislava Tomáša bio je odlučen od početka, rekao je predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović. Premijer Babiš čestitao je policajcima na dobro obavljenom poslu puno prije nego što je bilo kakva istraga okončana. Istražitelji su namjerno ignorirali svjedočenje bolničara, a o krivnji žrtve gotovo je odlučeno prije nego što su činjenice poznate. Obitelj Stanislava Tomáša zaslužuje pravdu. Romi diljem Češke Republike i Romi diljem Europe zaslužuju vidjeti pravdu zadovoljenu usprkos raširenoj i bezobzirnoj policijskoj brutalnosti.

Nakon prosvjeda organiziranih od strane romske zajednice diljem Europe, u Hrvatskoj su se 2021. godine ispred Češke ambasade u Zagrebu okupili Romi i Romkinje te njihovi prijatelji na mirnom prosvjedu kako bi ukazali na nepravdu i policijsko postupanje zbog kojih je preminuo Stanislav Tomáš.

ERRC je u 2022. godini objavio istraživanje u kojem opisuje nejednakosti u iskustvu Roma u sistemima kaznenog pravosuđa Češke, Slovačke, Srbije i Sjeverne Makedonije. Utvrđeno je da se u svakoj fazi kaznenog postupka, od uhićenja do izricanja kazne, romski optuženici suočavaju s diskriminirajućim stavovima i pristranostima koje iskrivljuju ishode protiv njih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime