Koncertno putovanje kroz glazbu

Foto: SRRH "KALI SARA"

Za zagrebačku publiku, sve posjetitelje i turiste, uzvanike i prijatelje, kao i za goste Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” predstavnike romske zajednice iz Italije, Francuske, Španjolske, Njemačke, Rumunjske i Kosova, Europski orkestar za mir održao je svoj drugi koncert na zagrebačkom Trgu Nikole Šubića Zrinskog.

Prvi koncert održali su 2020. na dan 2. kolovoza Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen kada su, osim u Zagrebu, sudjelovali i u programu komemoracije u Uštici, kojom prigodom je svečano otvoren Romski memorijalni centar Uštica. Istim povodom, obilježavanja Samudaripena, SRRH “KALI SARA” organizirao je i ovogodišnji koncert na Zrinjevcu uklopivši ga u kulturnu manifestaciju u sklopu projekta REGARAD – (Remembering Genocide Against Romani Discrimination/ Sjećanjem na genocid protiv diskriminacije Roma) u kojem je jedan od partnera. Nositelj ovog projekta je talijanski Institut za istraživanje populacije i socijalnih politika, a preostali projektni partneri su nevladine organizacije Thèm Romanó iz Italije i Centar za romsku kulturu pokrajine Dolj iz Rumunjske.

Više od 400 oduševljenih slušateljica i slušatelja koji su koncert na Zrinjevcu pratili iz improviziranog gledališta i sa svih okolnih zelenih površina i gradskih klupica prepoznalo je kvalitetu izvedbe, ali i emocije koje svojim izvođenjem izvorne romske glazbe kroz simfonijsku interpretaciju prenosi Europski orkestar za mir, putujući Europom i održavajući koncerte zajedničkog naziva Romano drom – Koncertno putovanje kroz romsku glazbu. Orkestar je 2010. godine osnovao Santino Spinelli, kompozitor, glazbenik i muzikolog s idejom da glazba bude umjetničko-kulturološko putovanje u kojem se kroz zvukove, ritmove i riječi evociraju i prenose duboki korijeni tisućljetnog romskog naroda, njegove intenzivne emocije, povijest i kultura. Romi, porijeklom iz sjeverne Indije, dali su svoj doprinos raznolikom i bogatom europskom kulturnom nasljeđu, s izrazitim bojama, zvukovima i oblicima. U mnogim je zemljama romska kultura postala dio lokalnog folklora, dok se često folklor tih zemalja poistovjećuje s romskom kulturom ili umjetnošću: španjolski flamenko, mađarski violinisti, rumunjski cimbalisti, glazba u Rusiji i u zemljama bivše Jugoslavije. Neki glazbeni žanrovi potječu od Roma kao što su mađarski plesovi Csárdás i Verbunkos, ali i dosta balkanske glazbe kao i jazz manouches, pravi europski jazz, čiji je začetnik bio legendarni romski glazbenik Django Reinhardt.

Stoga svjesni ovih činjenica još jednom smo se prisjetili nepravde i zločina koje je romski narod pretrpio nebrojeno puta tijekom povijesti, a koji su kulminirali genocidom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Večerašnji koncert slušateljima je, pak, prenio univerzalne glazbene poruke mira, prihvaćanja i praštanja koje je donijela romska glazba u izvedbi Europskog simfonijskog orkestra za mir pod vodstvom maestra Santina Spinellija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime