Prije 90 godina rođena je Ceija Stojka – književnica, slikarica, glazbenica, aktivistica

0
15
Foto: Phralipen

Ceija Stojka, rođena na današnji dan prije 90 godina u Kraubath an der Mur u austrijskoj saveznoj državi Štajerskoj, bila je književnica, slikarica i glazbenica, koja je velik dio svoje karijere posvetila podizanju svijesti o progonu i stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu. Iako se slikanjem počela baviti tek u svojim pedesetima, ostavila je iza sebe osebujan i bogat opus, prisjećajući se vremena provedenog u koncentracijskim logorima, a slikanje je koristila i kao alat za oslobađanje traumatskih sjećanja. Godine 1992. postala je austrijska glasnogovornica za priznavanje genocida nad Romima i Sintima, uz glas u borbi protiv diskriminacije koju Romi i dalje trpe u cijeloj Europi.

Kao što smo već pisali, njezina izložba Requiem za Auschwitz zagrebačkoj je publici bila predstavljena 2018. godine u Muzeju za umjetnost i obrt, a tada je njezin umjetnički voditelj, Moritz Pankok, u katalogu izložbe naglasio kako je Ceija Stojka rođena u jednoj od najuglednijih obitelji austrijskih i mađarskih Lovara Roma, koja uključuje mnoge glazbenike te se tako našla u središtu velike, kreativne i slavne obitelji, čije članove je nebrojeni broj puta ugošćivala i okupljala u svom domu u Keisserstrasse u Beču. Uz to, aktualna izložba portreta i statusa Tragovima romske kulture – Zaslužni među nama u Romskom edukacijsko-kulturnom centru u Zagrebu upravo predstavlja i ovu umjetnicu.

Stojka je preminula 2013. godine u 79. godini života u Beču u kojem se, u 7. okrugu, na uglu Schottenfeldgasse i Lerchenfelderstrasse, nalazi trg nazvan po njoj. Ploča s objašnjenjem postavljena je 15. rujna 2014. na Trgu Ceije Stojka, na kojoj se nalazi natpis: Prof. Ceija Stojka (1933. – 2013.) Romkinja, preživjela logore Auschwitz, Ravensbrück i Bergen-Belsenumjetnica i svjedokinja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime