Sjećanjem na genocid protiv diskriminacije Roma

Foto: SRRH "KALI SARA"

Tri europske zemlje, Italija, Rumunjska i Hrvatska te četiri projektna partnera: Institut za istraživanje populacije i socijalnih politika iz Italije (IRPPS-CNR) kao vodeći partner te talijanska romska organizacija civilnog društva Thèm Romanó, rumunjski Centar za romsku kulturu pokrajine Dolj i  Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” od 1. veljače ove godine provode europski projekt REGARD – Remembering Genocide Against Romani Discrimination (Sjećanjem na genocid protiv diskiriminacije Roma). Ukupno vrijeme trajanja projektnih aktivnosti je 16 mjeseci, a financira ih Europska komisija putem svog programa “Građani, jednakost, prava i vrijednosti”.

Oživljavanje i kreiranje sjećanja na genocid počinjen nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata s naglaskom na događanja i stradanja u ove tri zemlje cilj je projekta kojem su jedan od fokusa mladi od 15 do 18 godina. Srednjoškolska populacija upravo je ona koju treba educirati o Samudaripenu jer je to tematika s kojom se trebaju upoznati i koju mogu razumjeti, a u srednjoškolskim kurikulumima još je uvijek samo usputna, objašnjava edukaciju adolescenata kao jednu od važnih projektnih aktivnosti Sunčica Habus, voditeljica projektnog tima u SRRH “KALI SARA”. O sudbinama Roma i stradanjima za vrijeme Drugog svjetskog rata u sve tri partnerske države planira se izraditi i stručna studija kojom bi se obuhvatila povijesna događanja, ali i današnji odnos službenih državnih vlasti, kulturnih, obrazovnih i drugih institucija prema Samudaripenu kao i prema društvenom antiromizmu. Globalno gledano, tematika Samudaripena je i dalje vrlo osjetljiva i o njoj se nedovoljno piše i govori. Ipak, možemo konstatirati da je situacija u Hrvatskoj, u odnosu na druge države EU-a pa tako i države partnera na projektu, ipak nešto bolja,ističe Habus i dodaje kako su, uostalom, inicijative za proglašenjem dva nacionalna romska praznika Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida za vrijeme Drugog svjetskog rata / Samudaripena 2. kolovoza i Svjetskog dana romskog jezika 5. studenog, krenule upravo iz Hrvatske od strane saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i SRRH “KALI SARA”, a podržao ih je i Hrvatski sabor.

Habus govori i kako su se svakodnevne aktivnosti SRRH “KALI SARA”, poput popularizacije romske kulture i baštine i suzbijanja predrasuda i diskriminacije odlično uklopile u projekt što je izazvalo i dodatni interes članova za sudjelovanjem. Naš dio projektnih aktivnosti obuhvaća događanja povodom dva velika romska praznik, a koja tradicionalno organiziramo svake godine, ali će nam sudjelovanje u projektu REGARD omogućiti da ih podignemo na još viši nivo, rekla je Habus.

Član projektnog tima je i Robert Korenić, kustos i povjesničar koji je zajedno s voditeljicom Habus i saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem sudjelovao na prvom velikom kulturno-edukativnom događanju od 14. do 16. svibnja 2023. u gradu Craiova, glavnom gradu rumunjske pokrajine Dolj, a u organizaciji rumunjskog partnera. Kulturni događaj prvog dana bio je impresivni koncert velikog romskog glazbenika Santina Spinellija i njegovog Europskog orkestra za mir u Oltenskoj filharmoniji. Drugi dan je provedena edukacija rumunjskih srednjoškolaca na temu Samudaripena u Rumunjskoj, Italiji i Hrvatskoj, a treći smo dan zajedno obilježili 16. svibanj Dan otpora Roma, međunarodnom konferencijom na temu antiromske diskriminacije i europske perspektive Roma te Ceremonijom polaganja cvijeća za žrtve otpora, upoznao nas je s programom događanja Robert Korenić, koji je srednjoškolcima održao predavanje o Samudaripenu u Hrvatskoj. Bili su zaista zainteresirani i postavljali su pitanja o Romskom memorijalnom centru, o participaciji Roma u oslobodilačkim pokretima, o Hajriji, jedinoj Romkinji koja je proglašena ‘pravednicom među narodima’, a čiji će spomenik u Uštici biti svečano otvoren ove godine 2. kolovoza povodom obilježavanja Samudaripena, rekao je Korenić.

Prisutnim gostima na međunarodnoj konferenciji u Gradskoj vijećnici obratio se i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je govorio o stradanju Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata s naglaskom na njihovo stradanje u logoru Jasenovac. Posebno je izdvojio sudjelovanje Roma u partizanskom pokretu otpora, unutar kojeg su postojale romske jedinice, a kao svijetli primjer pružanja otpora izložio je priču Hajrije Imeri Mihaljić, jedine romske ”Pravednice među narodima”, zaključujući kako nam njezina hrabrost, odlučnost u borbi protiv nepravde i požrtvovnost svima trebaju biti primjer, u nastojanju da budemo bolji sugrađani i bolje društvo.

Domaćin i organizator sljedećih aktivnosti u sklopu projekta Remembering Genocide Against Romani Discrimination je upravo SRRH “KALI SARA”, a u okviru obilježavanja Samudaripena u Uštici pored Jasenovca 2. kolovoza ove godine. Vrlo smo složan projektni tim, što su pokazale i aktivnosti provedene u prvom kvartalu. Idemo dalje, a ponajprije slijede događanja a u Hrvatskoj, za nešto više od dva mjeseca, a zatim i ostale aktivnosti u skladu s ciljevima projekta, zaključila je Habus.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime