Muzeji, održivost i dobrobit

Foto: screenshot/imd.icom.museum

Na današnji dan, 18 svibnja, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan muzeja kojim se želi ukazati na ulogu i važnost muzejskih institucija u poticanju očuvanja kulturne baštine, uloge u obrazovanju i okupljanju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje prije 46 godina, a koje se od 1992. provodi na određenu temu. Ovogodišnja tema Muzeji, održivost i dobrobit ima za cilj ukazati na prisutnost niza okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost. Muzejski dokumentacijski centar, koji je promotor manifestacije, inicijator je obilježavanja u Hrvatskoj od 1980. godine.

Ovogodišnja tema predstavlja poseban izazov za muzejske i baštinske institucije jer se oslanja na Program za održivi razvoj Ujedinjenih naroda, s posebnim naglaskom na potporu klimatskim akcijama, poticanje inkluzivnosti i borbu protiv socijalne izolacije, te na poboljšanje mentalnog zdravlja. Muzeji su pozvani da svojim izložbenim i edukativnim programima potaknu na promišljanje i usvajanje novih strategija i znanja usmjerenih na održivo upravljanje, kako bi dali svoj doprinos ostvarivanju dostojanstvenog života za pripadnike svih generacija, smanjenju socijalne nejednakosti u društvu, odnosno podmirenju ekonomskog blagostanja usklađenog sa odgovornim politikama za okoliš, navodi Muzejski dokumentacijski centar.

U svrhu podupiranja Ciljeva održivog razvoja, kojem se Međunarodni dan muzeja pridružio od 2020. godine, ove godine posebnu pažnju posvećuje Globalnom zdravlju i dobrobiti, Klimatskom djelovanju te Životu na kopnu. Kao što je istaknuto u Rezoluciji ICOM-a O održivosti i provedbi Agende 2030, transformirajući naš svijet (Kyoto, 2019) te na stranicama Međunarodne muzejske zajednice, svi muzeji imaju ulogu u oblikovanju i stvaranju održive budućnosti, a to mogu učiniti kroz obrazovne programe, izložbe, širenje zajednice i istraživanje.  Sva događanja kojima se Hrvatska pridružila ovoj manifestaciji dostupna su ovdje dok je izložbu fotografija i statua pod nazivom Tragovima romske kulture – Zaslužni među nama moguće posjetiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati u prostorima Romskog edukacijsko-kulturnog centra.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime