Spasioci u ratu

Foto: pixabay.com

Tko spašava? Obični ljudi, ili obični heroji, kako ih je nazvao Centar za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva u seriji svojih priča koje prikazuju stvarne životne priče bosanskih građana koji su, izabravši da spase “drugog” postali heroji u vremenu kada se događao genocid u njihovoj zemlji. U okviru tog projekta nastala je i izložba “Spasioci” koja je publici prikazala portrete i svjedočanstva spasilaca iz svih dijelova svijeta koji su riskirali svoje živote kako bi spasili živote drugima tokom genocida i masovnih krvoprolića. Izložba fotografija “Spasioci” tako promovira moralnu hrabrost i inspirira za interetničku i interkulturalnu suradnju, naveli su iz Centra.

Našim konvojima je 5000 ljudi neozlijeđeno izašlo  iz Sarajeva, izjavio je Danilo Nikolić iz Bosne i Hercegovine, dok Josephine Dusabimana iz Ruande navodi: …rekla sam mu ti si Tutsi. Kako se usuđuješ hodati ovuda? Idi kroz tu plantažu banan, uđi u moju kuću i sakrij se.

Uz priče iz Bosne i Herceovine, Kamodže i Ruande, našla se i ona iz Holokausta – priča Andrée Guelen, belgijske učiteljice i članice pokreta otpora za vrijeme njemačke okupacije Belgije tijekom Drugog svjetskog rata. Priključila sam se pokretu otpora kada sam primjetila da nestaju djeca… Počela sam sama da sakrivam djecu. Do kraja rata sakrila je stotine djece, čuvajući šifrirane zapise o njihovim izvornim imenima i mjestima gdje su se sklonili. To je omogućilo povratak djece svojim obiteljima po završetku rata.

Zaista mislim da se na prostorima Balkana nije dovoljno govorilo o prethodnim događanjima, uključujući i Drugi svjetski rat, i onda su se stvari ponavljale. Ključ su po meni mladi ljudi, društveno umrežavanje i edukacija, ali i pristup ovim temama na globalnom nivou. Svijet je postao zaista mali i ako budemo tražili opravdanja u tome kako nema rješenja i nade, izgubit  ćemo nove generacije mladih ljudi, izjavila je za Phralipen Velma Šarić, osnivačica i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva. Centar je i nedavno najavio da je njihov edukativni priručnik “Holokaust i mir – lekcije iz prošlosti za budućnost” pronašao svoje mjesto i u službenom školskom programu Kantona Sarajevo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime