16. svibanj – Dan otpora Roma

Foto: Rromani-Resistance_Ludovic-Versace; roma-bienalle.com

Danas, 16. svibnja obilježava se dan sjećanja na otpor Roma i Sinta u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau. Tog je datuma 1944. godine nacistički SS odred, u sklopu rasističke politike istrebljenja, namjeravao u plinskim komorama pogubiti gotovo šest tisuća romskih i sintskih zatvorenika.

Otpor je započeo tako što je dan ranije, 15. svibnja, do zatvorenika u kampu stigla informacija da nacisti planiraju njihovu egzekuciju. Ujutro 16. svibnja, umjesto da izađu na okupljanje, više od šest stotina zatvorenika zabarikadiralo se i naoružalo različitim improviziranim alatima. Iako su brojni zatvorenici u sukobu stradali, otpor je rezultirao povlačenjem njemačkih vojnika i, zbog straha od opće pobune u logoru, odgodom egzekucije na nekoliko mjeseci. Nakon sloma otpora, tri tisuće radno sposobnih romskih i sintskih zatvorenika premješteno je u druge logore, a preostali zatvorenici, uglavnom djeca, starci i bolesni, pogubljeni su 2. kolovoza. Ovaj se datum danas obilježava kao romski Dan tuge.

Otpor Roma u Auschwitz-Birkenau najveći je zabilježeni otpor tijekom cijelog postojanja tog logora. Danas je obilježavanje Dana otpora važno iz više razloga: kao sjećanje na herojski čin, kao opomena da se stradanja kakva su Romi doživjeli u budućnosti ne ponove te kao uzoran primjer da romska populacija može biti pokretač kako otpora tako i promjene nabolje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime