Govor mržnje – Tri tužbe protiv bugarske desnice

0
17
Foto: pixabay.com

Prema današnjem priopćenju Europskog centra za prava Roma (ERRC) romski aktivisti pokrenuli su tužbe protiv bugarske krajnje desnice zbog govora mržnje. U tri odvojena spora tuženi su Angel Džambaski, zastupnik u Europskom parlamentu, politička stranka VMRO – Bugarski nacionalni pokret te portal “7 dana” zbog govora mržnje protiv Roma.

U Bugarskoj vlada izvanredna situacija kada je riječ o govoru mržnje krajnje desnice, rekao je predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović u priopćenju. Ovo treba promatrati na isti način na koji tretiramo opasne bolesti – kao neposrednu prijetnju javnosti. Govor mržnje je bolest demokracije s kojom se pod hitno mora pozabaviti. Postalo je normalno da političari potiču mržnju, a vrlo često i nasilje, protiv Roma. Zato preuzimamo ove slučajeve. Ovo mora prestati.

Slučaj protiv Angela Dzambazkog odnosi se na video objavljen na njegovom Facebook profilu u lipnju 2021. u kojem on bugarske Rome naziva nepismenim kriminalcima i traži od branitelja ljudskih prava da ih dođu vidjeti u njihovom “prirodnom staništu” u Bugarskoj, nastavlja se u priopćenju vezano uz ovog eurozastupnika i supredsjednika stranke VMRO, protiv koje je također podnesena tužba. U ljeto 2022. godine VMRO stranka na svojim je službeni stranicama također iznosila izjave o “kriminalnosti Roma” odnosno “suzbijanju romskog kriminala”. Objava promovira dokument koji je predložen Vijeću ministara u kolovozu 2019. pod nazivom: ‘Koncept postupanja s nesocijaliziranim skupinama Roma’. Publikacija koristi uvredljiv jezik i izraze kako bi iznijela tvrdnje o brojnim zločinima koje su, prema njima, počinili bugarski romski državljani.

Slučaj vijesti s portala “7 dana” tiče se isticanja etničke pripadnosti u vijesti o navodnom vandalizmu počinjenom nad četiri autobusa nakon što je autobus udario dijete na ulici identificirajući počinitelje kao Rome. Podsjećamo da pristran i diskriminatoran medijski tretman romske zajednice nije novost pa smo već izvještavali o diskriminatornoj oznaci Cigane u sapun koju koristi bugarski portal Flagman.

Pritužbe su bugarskoj Komisiji za zaštitu od diskriminacije zajednički početkom mjeseca podnijeli predstavnici Inicijative za jednake mogućnosti i ERRC.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime