Ake Dikhea? – Festival romskog filma #7

0
9
Foto: screenshot/http://2023.roma-filmfestival.com

Otvorene su prijave za 7. međunarodni festival romskog filma AKE DIKHEA? koji u prijevo s romskog jezika znači “Vidiš li?” Organizatori pozivaju filmaše Rome i neRome da prijave svoje filmove koji nude kritički osvrt na proživljenu stvarnost Roma i produkcije koje uključuju romske filmske profesionalce. Romi i organizacije također mogu dati preporuke za filmove. Festival organizira berlinska romska samoorganizacija RomaTrial, a održava se u tradicionalnom kinu BABYLON i u Grüner Salonu Volksbühne thatre u Berlinu.

Ovogodišnji AKE DIKHEA? festival održat će se od 23. do 29. listopada 2023. godine u Berlinu, a predstavlja samoorganizirani, međunarodni festival romskog filma koji predstavlja svijet i društvo iz perspektive Roma i Romkinja.  Pitamo pitanja koji nas filmovi predstavljaju? Koje su nam teme važne? Kako vidimo sebe i kako želimo da nas vide? Ne želimo čekati da nam netko da glas. Želimo sami oblikovati društveni prostor i odlučiti o temama i strukturi festivalskih događanja, navode organizatori te dodaju: Ove godine, kao i prethodnih izdanja festivala, cilj nam je promicati vidljivost romskih perspektiva i kontranarativa koji postoje u otporu prevladavajućim rasističkim medijskim diskursima. Ova je perspektiva osobito hitna u vrijeme rastućeg fašizma diljem Europe.

Detalji o načinu registracije filmova dostupni su ovdje i ovdje, a rok prijave filmova  ili prijedloga je 30. lipanj 2023. godine. Organzatori pozdravljaju prijavu svih žanrova i duljine filmova te primaju filmove bez obzira na godinu proizvodnje s preferencijama na filmove završene 2022. i 2023. godine.

Prošlogodišnje izdanje festivala otvoreno je na 10. obljetnicu inauguracije Memorijala ubijenim Sintima i Romima Europe tematizirajući otpor i stradanja u Drugom svjetskom ratu. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime