Predstavljanje knjige “Vijesti o njima ili nama: diskurs Češke televizije o Romima”

0
24
Foto: pixabay.com

Dana 27. travnja na Karlovom Sveučilištu u Pragu sociologinja medija Renata Sedláková predstavila je svoju knjigu Vijesti o njima ili nama: diskurs Češke televizije o Romima. Istraživanje u knjizi ticalo se usporedbe prikaza Roma u razdoblju između 2012. i 2015. godine sa situacijom 2000. godine, pri čemu je fokus bio na središnjem večernjem informativnom programu.

Istraživačko pitanje kojim se Sedláková vodila bilo je: Što bismo znali o Romima kad bismo o njima saznavali samo preko emitiranja programa Vijesti? Pored tog se pitanja također javlja pitanje što se o češkome društvu može saznati na temelju načina na koji glavna informativna emisija prikazuje Rome. Kako kaže Sedláková, Romi u ovoj knjizi nisu u prvome planu: to je knjiga o češkome većinskom društvu, njihovim stavovima i percepcijama drugih koji su pripadnici drugog etniciteta ili nacionalnosti te o načinu na koji su ti drugi opisani i prikazani.

Pozitivne promjene koje je Sedláková uočila u odnosu na 2000. godinu najvidljivije su u rjeđem verbalnom isticanju etniciteta tamo gdje on nije ključan za priču. Međutim, to ne vrijedi u istoj mjeri za vizualnu razinu. Vizualni prikaz Roma značajno se razlikuje od prikaza većinskog stanovništva. Romsku se populaciju najčešće ilustrira prikazom djece, veoma se rijetko prikazuje Rome starije dobi, na javnom prostoru snima ih se s velike udaljenosti te se rjeđe snima pojedinca, a češće manje ili veće skupine. Situacije u kojima ih se prikazuje nerijetko su one gdje su naslonjeni na ogradu, gdje stoje na balkonu ili na prozoru. Ili, još jedan primjer, dok se pripadnike većinskog stanovništva gotovo nikad ne prikazuje bez majice, nema jednakog obzira prema Romima.

Jedan od ključnih elemenata knjige jest zaključak o neprestanom stavljanju Roma u poziciju objekata i žrtvi. Otkrila sam, kaže Sedláková, da se ne radi o informiranju o tome što Romi rade, nego o tome što većinsko stanovništvo radi i kako to utječe na Rome. U osnovi, riječ je o izvještajima da se većinsko stanovništvo trudi, radi, odlučuje i o tome da manjina prima taj trud i odluke. Televizijski informativni sadržaj o Romima, zaključuje se u knjizi, još je uvijek u skladu s dugotrajnim stereotipima većinskog stanovništva i prilagođen je tako da njemu bude razumljiv.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime