Romski tjedan 2023 – Prošlost, sadašnjost, budućnost

0
25
Foto: screenshot/youtube SRRH "KALI SARA"

Od 24. do 27. travnja održan je još jedan europski Romski tjedan u Bruxellesu tijekom kojeg su stručnjaci, aktivisti, razne organizacije kao i kreatori politika razgovarali i surađivali u raznim tematima i panelima. Romski tjedan održao se u Europskom parlamentu i u drugim institucijama EU-a simbolično nakon obilježavanja Svjetskog dana Roma i uoči Dana otpora Roma koji se obilježava 16. svibnja. Središte ovogodišnjeg Romskog tjedna bilo je usmjereno na koji način prošlost utječe na sadašnjost i položaj romske zajednice te implikacije tih procesa za njezinu budućnost.

Ove godine, Romski tjedan ima za cilj zaroniti dublje u fenomen anticiganizma i pozabaviti se povijesnim nepravdama kojima su Romi bili izloženi od svog dolaska u Europu i iskoristiti ih za rekonstrukciju, obnovu i vraćanje našeg romskog identiteta, temeljnih prava i djelovanja, stoji na stranici manifestacije.

Događaji organizirani u okviru Romskog tjedna obuhvaćali su trening zagovaranja mladih Roma, panele na teme povijesti i sjećanja Roma u Europi, uključivanje i sudjelovanje Roma, potencijala romske djece kao i osvrt na situaciju u Ukrajini i druge. Održana je i panel diskusija pod nazivom Romske heroine, koju je organizirala međunarodna mreža Phiren Amenca, na kojoj su mlade romske heroine podijelile svoju inspiraciju da postanu uzori svojim zajednicama, izazove s kojima se suočavaju zbog intersekcijske diskriminacije, ali i suvremenim primjerima za otpor Roma iz perspektive mladih Romkinja. Panel je moderirala Marina Csikós iz Phiren Amenca međunarodne mreže i suosnivačicom Feminističkog kolektiva romskih stručnjakinja za rodna pitanja. Nama, Romkinjama koje se bave rodnom problematikom, ne samo da nedostaje prilika za rad na općenitim temama, već je tako i kada se prijavljujemo za poslove koji su usredotočeni na Romkinje. Ova situacija dovodi Romkinje stručnjakinje za rodna pitanja u neizvjestan položaj, u kojem nismo u mogućnosti iskoristiti i pokazati svoju stručnost, izjavile su u intervjuu osnivačice Kolektiva.

Ovogodišnji Romski tjedan 2023. usklađen je s ciljevima Europske godine vještina 2023. u svrhu poticanja cjeloživotnog učenja i omogućivanja ljudima i poduzećima da sudjeluju u zelenoj i digitalnoj tranziciji, s posebnim naglaskom na inovacije i konkurentnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime