U Međimurskoj županiji obilježen Svjetski dan Roma

0
30
Foto: Dejan Trkulja

Nakon svečanog obilježavanja Svjetskog dana Roma u Zagrebu od 3. do 5. studenog 2023. godine, istim je povodom upriličena i svečanost u Međimurskoj županiji, u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije te uz podršku Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. Proslava se održala u dvorani Međimurskog sajma poduzetništva – MESAP u Nedelišću 22. travnja 2023. godine, a program je okupio nekoliko stotina ljudi.

Među uzvanicima bili su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar, ravnateljica Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec Božena Dogša, i drugi gosti iz javnog i kulturnog života Međimurja. U ime domaćina goste su dočekali predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matijaš Oršuš i zastupnik u Skupštini Međimurske županije i zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Elvis Kralj.

Izuzetno mi je drago što nakon tradicionalnog obilježavanja u gradu Zagrebu koje slavimo već nekoliko godina, ulazimo u institucije i na taj način obilježavamo Svjetski dan Roma. To je poruka koju zajedno sa svojim suradnicima želim poslati većinskom stanovništvu. Ono što kontinuirano govorim, trebamo pokazati našu tradiciju i kulturu. Tradicija i kultura Roma ne može se nigdje pročitati, već se mora prezentirati kroz razna događanja i aktivnosti. Drago mi je što smo izašli van grada Zagreba i što uključujemo romsku zajednicu iz različitih hrvatskih regija, rekao je Kajtazi.

Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Nedelišću doista je bila prilika za upoznavanje s romskom kulturom, i to ponajprije kroz glazbu. Svoje nastupe uživo, tijekom večeri imali su pjevač Slađan Ignac u pratnji benda te Tamburaški sastav “Romske duše” iz Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec. Program je u odličnom raspoloženju trajao do večernjih sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime