Tradicionalnim puštanjem cvjetnih latica niz rijeke obilježen Svjetski dan Roma u Španjolskoj

Foto: Unión Romani

I ove je godine španjolska romska udruga Unión Romani organizirala tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana Roma 8. travnja puštanjem cvjetnih latica u obližnjim rijekama širom Španjolske. Među članovima ove organizacije je i Juan de Dios Ramírez-Heredia, jedan od malobrojnih danas živućih sudionika povijesnog prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine, a koji taj događaj opisuje kao ostvarenje sna koji se činio nedostižnim. I dan danas postoje mnogobrojni ljudi kojima još uvijek moramo objašnjavati kakvi smo zapravo i da romski narod nimalo ne nalikuje izopačenoj i lažnoj slici koja se još uvijek propagira u nekim medijima, političkim i društvenim krugovima, ističe Heredia. Stoga, borba za jednakost i ravnopravnost Roma u zemljama diljem svijeta još uvijek nije završila.

U priopćenju udruge Unión Romani povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana Roma stoji kako je Kongres u Londonu bio novo polazište za mlade generacije Romkinja i Roma u cijelom svijetu. One trebaju znati da je njihov narod spreman boriti se zubima i noktima kako bi postigao da njegove pripadnike tretiraju kao slobodne građane, iste kao i bilo koje pripadnike druge civilizirane nacionalne zajednice. Još je dalek put, ali su osnove dobro postavljene i ništa i nitko ih više ne može promijeniti, navode u tekstu, ističući kako je temelj svih borbi i promjena nacionalni ponos na čijem osnaživanju treba nezaustavljivo raditi. U samom temelju su romski jezik, tradicija i običaji koji iznad svega stavljaju vrijednost i vjernost obitelji, poštivanje starijih pripadnika i pripadnica zajednice te znanja i mudrosti kojima nas oni uče, očuvanje zdravlja i vjeru u slobodu kao uzvišeni Božji dar namijenjen svakom čovjeku.

Na obalama rijeka 8. travnja okupljeni Romi i Romkinje iz Španjolske zajedno su pjevali i plakali, puštajući cvjetne latice koje simbolično plove do svakog od njihove braće i sestara. Ovaj ih običaj svake godine snažno poveže i osnaži za nastavljanje s aktivnostima na putu usmjerenom k postizanju društvene pravde.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime