Žene u politici i javnom životu – Povezivanje kroz iskustva i izazove

0
61
Foto: Phralipen

U Romskom edukacijsko-kulturnom centru održan je prvi susret žena, Romkinja i ne-Romkinja, čija je tema bila “Žene u politici i javnom životu”. Susret je započeo međusobnim upoznavanjem, a svaka je sudionica u nekoliko rečenica opisala sebe, kroz svoje djetinjstvo, edukacijski proces, obiteljske, a zatim i profesionalne aspiracije i/ili postignuća. Gošće Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Nura Ismailovski, članica Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba i vanjska članica Saborskog odbora za ljudska prava i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” i potpredsjednica Međunarodne romske unije, su kroz različite situacije iz svoga života nesebično prenijele svoje bogato životno iskustvo.

Govorile su o karakternim, ljudskim osobinama koje kod sebe njeguju, a koje su im tijekom godina bile čvrst oslonac u olujama bez kojih ne prođe nijedan ljudski život. Upravo zbog njih, a ne usprkos njima, one su danas to što jesu – žene koje u borbi za očuvanje prava koja su temelj svih društvenih vrijednosti ustraju u neovisnosti i samostalnosti što s obzirom na javnu i medijsku izloženost njihovih zanimanja nije lagan zadatak. Sudjelovanje u javnom i političkom životu znači snažniju izloženost javnom mišljenju što donosi brojne izazove i prepreke često intenzivnije i složenije nego kod drugih ljudi, kao i neizbježne pritiske unutar vlastite ili šire zajednice, posebno kad se radi o pitanjima koja su u središtu pažnje i/ili kontroverzna, bilo u užim ili širim društvenim zajednicama.

Ovi su ženski razgovori, između ostalog, bili prilika za učenje jedna od druge baš za svaku sudionicu susreta i pravi primjer međusobnog osnaživanja na putu razvoja i povećanja osobnog samopouzdanja. Ono što žene jedna drugoj mogu pružiti je osjećaj povezanosti i pripadnosti, emocionalna podrška i ohrabrenje. Dijeleći svoje znanje i stručnost gošće Pričaonice pokazale su put obrazovanja, ali i životnu edukaciju kao prilike za osobni razvoj, ističući smjernice i savjete. Dakako da ne postoji univerzalan recept za sreću ili uspjeh, ali postoje univerzalne vrijednosti, poput međugeneracijske solidarnosti, prava svih ljudi na ravnopravnost, prava na planiranje vlastite obitelji, prava na obrazovanje, zapošljavanje i ostvarenje vlastite ekonomske neovisnosti. Ustrajno radeći na njihovoj zaštiti, i promicanju jednakosti i društvene pravde, u okviru svojih pozicija i mogućnosti, naše gošće doprinose stvaranju društva koje je pravednije i inkluzivnije za sve.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime