Najava – Svjetski dan Roma 2023.

0
308

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i Ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija pozivaju na obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana Roma koje će se održati središnjom svečanošću u srijedu, 5. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Središnjoj svečanosti prethodit će Večer romske kulture u ponedjeljak, 3. travnja 2023. godine, otvorenjem izložbe portreta i statua Tragovima romske kulture – Zaslužni među nama s početkom u 19 sati u Romskom edukacijsko-kulturnom centru.  Večer će glazbenim programom obogatiti Oridano Gypsy Jazz bend.

Dolazak za svaki od navedenih događanja moguće je najaviti do 27. ožujka 2023. na e-mail adresu kalisara@kalisara.hr ili telefonom na broj: 01/888 76 73.

Ove godine obilježavaju se 52 godine od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu. Na tom Kongresu  usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni kao i proglasio službeni romski jezik (romani chib). Također je  i službeno prihvaćen naziv Rom, što na romskom jeziku znači čovjek.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime