Women’s Weekend – Stvaranje inkluzivnije kulture

Foto: Phralipen

Među više od 800 registriranih posjetitelja, koje je od 9. do 11. ožujka 2023. godine okupio prvi regionalni kongres Women’s Weekend u Rijeci bile su i predstavnice medijskog centra Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, redakcije Phralipen.hr i Radija Kali Sara Hrvatska. Interes naših čitateljica i slušateljica o perspektivama istaknutih žena u temama iz područja politike, biznisa, lifestylea, IT-a, ljepote, zdravlja i osobnog razvoja, pokazao je da Romkinje podržavaju sve aktivnosti kojima je cilj osnaživanje žena.

Dokle smo zapravo stigli? I jesmo li došli barem do pola puta u ostvarivanju ravnopravnog društva? S tim smo pitanjima prije skoro godinu dana započeli razmišljati o prvom Women’s Weekendu, rekla je u svom pozdravnom obraćanju Nevena Rendeli Vejzović, organizatorica i direktorica Women’s Weekenda i direktorica programa, a odgovor na to pitanje u nastavku programa pokušale su pružiti brojne sveučilišne profesorice, predsjednice i članice uprava istaknutih regionalnih i svjetskih kompanija, poduzetnice i direktorice tvrtki, glavne urednice tiskanih i elektroničkih medija, influencerice, političarke, glumice i aktivistice.

Da će se pred publikom uživo voditi burne rasprave pokazale su već prve panelistice – Milana Vlaović Kovaček, spisateljica i kolumnistica Glorije, Milena Radulović, glumica i aktivistica i Brankica Raković, urednica Lola Magazina i portala Oslobođena.ba. Svaka iz svoje perspektive odgovarale su na brojna pitanja koja se nameću u društvu, poput onog o čemu zapravo danas govorimo kada govorimo o ženskim pravima i jesu li teme kojima se još uvijek bavimo u zemljama regije iste one kojima se bave žene diljem svijeta? Milena Radulović, ispričavši javno, 2021. godine, strašnu priču iz svog života kada je kao sedamnaestogodišnja djevojka 2012. godine doživjela seksualno zlostavljanje od strane svog učitelja glume Miroslava Mike Aleksića koji je u Beogradu godinama vodio uglednu i popularnu školu glume, pokrenula je lavinu ženske solidarnosti i aktivizma kroz masovne poruke ‘čule smo te’ i ‘nisi sama’.  Nikad se nisam pokajala što sam to uradila koliko god da se moj život od tog trenutka promijenio, ali dobio je neki divan momenat jer su tolike žene u Srbiji, ali i u Hrvatskoj i u drugim zemljama regije prepoznale mene kao neku hrabru ženu, kao heroinu. Ja do tada, do tog trenutka to uopće nisam shvatala, zašto me smatraju tako hrabrom, ali danas, nakon dvije godine sudskog procesa to razumijem, ispričala je Milena. Među prvima ju je podržala Milana Vlaović Kovaček, javno joj izrazivši podršku u svojoj kolumni u časopisu Gloria.

Osim o ženskoj solidarnosti, Milana je govorila i o činjenici da je ženama još uvijek teško ući u neka područja i zanimanja koja muškarci smatraju tradicionalno svojima poručivši da upravo ovakve konferencije služe tome da se bolje razumijemo i da muškarcima možemo poslati poruku: Pustite nas malo i nemojte se osjećati tako ugroženima što smo ušle na teren koji smatrate svojim jer to će i vama pomoći. U takvoj situaciji se i sama našla ulaskom u glazbenu industriju, ali ne kao pjevačica, već kao skladateljica, producentica i tekstopisac i isprva nije naišla na dobrodošlicu. Trebalo je proći puno vremena i uložiti puno truda i dokazivati se, rekla je Milana i dodala: Teško su moju svestranost prihvaćali i mediji pa su me često krivo potpisivali. Trebalo im je vremena za prihvatiti da žena može pisati i glazbu i tekstove i biti producentica, objasnila je Milana. Na pitanje moderatora Hrvoja Krešića, novinara Nove TV, Zašto se mi muškarci bojimo žena, Brankica Raković je odgovorila: Imam 36 godina i mislim da se pola svoga života bavim odgovorom na ovo pitanje. Dio odgovornosti je zasigurno i na ženama u smislu autoriteta majki jer svakog muškarca je rodila neka žena, ali drugi dio je u tome što muškarci prosto nisu navikli, odnosno žene su ih navikle, od majki pa nadalje da uđu u neki prostor i da on, samim time, postaje njihov prostor i ne moraju ništa da urade jer on ostaje njihov prostor. Žene prvo pokucaju pa pogledaju je li mrak, moraju li se bojati, pa onda je li pravo vrijeme, jesu li svi siti, jesmo li dobro obučene, imamo li bore i ako imamo je li ih previše, a ako nemamo je li to puno botoxa i tako dalje, dok muškarci jednostavno ustanu, obuku jedno od tri odijela koja imaju i vrte 365 dana u godini i to je to – prostor je njihov, rekla je Brankica Raković na kraju svoga odgovora i završila obraćanjem voditelju:  I onda dođemo mi koje često puta znamo više nego vi, nakon čega je uslijedio veliki aplauz publike.

Panelistice su također zaključile da stalno razdvajanje na muško i žensko, kao i razdvajanje prava po rodnom kriteriju udaljava sve nas od univerzalnih ljudskih vrijednosti, od obiteljskih vrijednosti jer se radi o zajedničkoj priči. Ono što je pogrešno – je pogrešno, i nema spol. Milana je naglasila da  iako smatra da su muškarci koji razumiju problematiku u manjini ipak oni postoje i suosjećaju i razumiju, vole svoje majke, supruge i kćerke i spremni su podržati žene, ali je i napomenula kako postoji jedna siva zona u kojoj se nalaze odnosi koji su zakonski uređeni i prava su zagarantirana, a u stvarnosti se to ne provodi i zapravo ta prava žene nemaju. Pišući o društvenim odnosima proučavala sam te statistike i uvidjela da takvi primjeri nisu rijetkost, rekla je.

Posljednjih godina ojačala je borba protiv ženskog srama i upravo priče poput Milenine, u kojima su se žene konačno ohrabrile pričati o svojim traumama,  tome su doprinijele. Uspjeli smo po prvi puta u Hrvatskoj napraviti istraživanje ženske seksualnosti u kojima su žene progovorile o svojim fantazijama za što je bilo potrebno skinuti breme srama vezano uz njihovu seksualnost da bi se one usudile o tome pričati. Ekipa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Odsjek za sociologiju te prije svega profesor Aleksandar Štulhofer i njegova asistentica Tanja Jurin, na Katedri za seksologiju, godinama su pokušavali napraviti takvo istraživanje i nikada nisu uspijevali doći do uzorka, do žena koje bi se usudile, makar i anonimno, napisati svoje seksualne fantazije, ali nastupilo je vrijeme promjena i preko 500 žena anonimno je sudjelovalo u istraživanju, a na tu temu se onda po prvi puta u Hrvatskoj piše i znanstveni rad te će krajem godine izaći i knjiga, rekla je na kraju razgovora Milana Vlaović Kovaček. U nastavku programa Women’s Weekenda uslijedili su paneli na temu žena u politici i je li ravnopravnost u političkoj areni stvarnost ili fikcija te izlaganje o tiraniji izbora pri čemu nas suvremeno društvo uvjerava da je sva moć, sloboda izbora i tajna uspjeha u našim rukama no s pravom se nameće pitanje je li to doista tako?

Sudjelovanje Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” na Women’s Weekendu bio je odlična priprema za provedbu programa Pričaonica – Žene za žene!, a koji se, nakon godinu dana od nastanka ideje do realizacije, po prvi puta održava 17. travnja s prvim susretom žena, mladih Romkinja i ne-Romkinja u Romskom edukacijsko-kulturnom centru u Zagrebu. Osnaživanje Romkinja unutar sveopćeg programa osnaživanja svih žena prioritetno je područje s obzirom na poražavajuću statistiku koja pokazuje da su upravo one najmarginaliziranija skupina u društvu. Stoga smo sa nekima od panelistica na Women’s Weekendu dogovorili daljnje susrete sa zajedničkim ciljem stvaranja inkluzivnije kulture i jačanja svih žena u našem društvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime