Poticaj za snažniju suradnju romskog i indijskog naroda u Hrvatskoj

Foto: Hrvatsko - indijsko društvo / Joginder Singh Nijjar.

Krajem siječnja 2023. godine Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” posjetili su Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-Indijskog društva, Krishan i Zlata Kumar, članovi Društva te njihovi gosti iz Indije, profesorica Chandra Bhushan Jha s Odjela za sanskrt Fakulteta St. Stephens Sveučilišta u Delhiju, Meenu Krishna, profesorica hindu jezika i Vinay Krishna iz telekomunikacijske tvrtke IT & Telecom Professional iz Mumbaija u Indiji.

Indijski predstavnici tom su prilikom posjetili Središnju knjižnicu Roma u Republici Hrvatskoj i Romski edukacijsko-kulturni centar, a s položajem Roma u Hrvatskoj, programima namijenjenim njihovoj inkluziji kao i s radom i projektima Saveza Roma “KALI SARA” upoznao ih je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Predmet razgovora bila je i suradnja s Indijom i deklaracija međunarodne romske zajednice, donesena kao zaključak na velikoj Međunarodnoj konferenciji održanoj od 10. do 12. travnja 2022. godine u Zagrebu pod nazivom Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze, a u kojoj je istaknuta romska povijest obilježena progonima, diskriminacijom i genocidom, nacionalna emancipacija koja počiva na jeziku, doprinos romskog naroda svjetskoj kulturi, umjetnosti, obrazovanju i znanosti te borba za ostvarenje ljudskih i nacionalnih prava diljem svijeta kao i težnja za priznanjem romskog naroda kao dijaspore Republike Indije.

Predsjednik Hrvatsko-Indijskog društva, Joginder Singh Nijjar predstavio je rad društva osnovanog 1994. godine u Zagrebu s posebnim naglaskom na aktivnosti, poput održavanja tribina i izdavačke djelatnosti, koje društvo provodi nakon 2018. godine, kada je on postao predsjednik, uz podršku Indijskog veleposlanstva u Zagrebu, predstavnika Hrvatske vlade i Grada Zagreba. U okviru svoje izdavačke djelatnosti Društvo je u samo dvije godine objavilo tri knjige.  Godine 2020. objavljena je knjiga Drage Štambuka Slon Siroče – Indijske pjesme za koju je predgovor pisao akademik, prof.dr.sc. Mislav Ježić, a  pogovor dr.sc. Ivan Andrijanić, izv. prof. Iste godine objavljena je i knjiga Romaina Rollanda iz 1924. Naš Gandhi s opširnim uvodom akademika Mislava Ježića o Stjepanu Radiću i Mahatma Gandhiju te epilogom Joginder Singh Nijjara i dr.sc. Darka Žubrinića. Godine 2022. objavljena je treća knjiga CROATIAN – INDIAN LINKS: Thirty Chapters for Thirty Years of Diplomatic Relations (1992-2022), a koju su gosti prigodom ovog posjeta poklonili Središnjoj knjižnici Roma.

Na sastanku je zaključeno kako postoji puno prostora za intenzivniju suradnju i međusobnu podršku između Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i Hrvatsko-Indijskog društva posebno na području kulture i obrazovanja. Joginder Singh Nijjar ove je godine, od 8. do 10. siječnja, boravio u indijskom gradu Indoreu gdje mu je svečano uručena nagrada Pravasi Bharatiya Samman, najviša nagrada koja se dodjeljuje pojedincima, indijskim iseljenicima za izvanredna postignuća, a Nijjar ju je primio za doprinose u unapređenju indijske kulture i obrazovanja u Hrvatskoj. Za mene ova Nagrada znači veliku čast koja mi je ukazana kao ‘indisjkom Hrvatu’. U Hrvatsku sam došao 1975. godine i imam samo hrvatsku putovnicu jer indijski zakoni ne dozvoljavaju dvojne putovnice. To je prvi puta u povijesti da je ova značajna nagrada dodijeljena nekom od Indijaca koji žive u Hrvatskoj. Tijekom boravka u Indiji susreo sam se i s najvišim predstavnicima indijske države, predsjednikom Vlade Narendra Modijem i ministrom vanjskih poslova Subrahmanyama Jaishankarom, rekao je Nijjar i dodatno pojasnio o kakvoj se nagradi radi: Pravasi Bharatiya Samman je nagrada koju je osnovalo Ministarstvo za prekomorske poslove, a koje djeluje u okviru Ministarstva gospodarstva Republike indije 2003. godine. Pored osnivača u izboru kandidata za dodjelu Nagrade, koja se najprije dodjeljivala svake godine, a od 2016. godine se dodjeljuje svake druge godine, sudjeluje i Konfederacija indijske industrije i mnoge druge zainteresirane strane. Nagradu osobno dodjeljuje predsjednik Republike Indije 9. siječnja u spomen na povratak Gandhija u Indiju iz Južne Afrike, na taj dan  1915. godine, čime je Gandhi simbolično prepoznat kao najveći indijski migrant, a koji je svoj narod i svoju zemlju predvodio u borbi za slobodu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime