Najava – Otvorenje izložbe “UPALI RADIO!” u Noći muzeja

Foto: Phralipen

Od svog rođenja početkom 20. stoljeća, radio je zapanjio i oduševio javnost pružajući vijesti i zabavu s neposrednošću kakva se nikada prije nije mogla zamisliti. Kako se radio kao medij razvijao i kako se pozicionirao kao nova umjetnička forma, moguće je saznati na izložbi UPALI RADIO! koja će publici biti predstavljena 27. siječnja 2023. godine s početkom u 18 sati. Na taj način Romski edukacijsko-kulturni centar i ove godine sudjeluje u 18. po redu Noći muzeja, najvećoj hrvatskoj muzejskoj manifestaciji na temu Muzeji su važni kako bi potvrdili moć muzeja i njihovu nemjerljivu ulogu u očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, edukacije i izgradnje zajednice i pojedinca.

Uz razgledavanje izložbe posjetitelji će moći uživati u slušaonici u sklopu koje će imati priliku izabrati neki od ponuđenih sadržaja: radio dramu Rat svjetova, koja je prvi put emitirana 1938. godine u režiji Orsona Wellesa, radio dramu Vodič kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa te glazbu različitih razdoblja, a koja se emitira kao dio programa neke od svjetskih radio postaja. Također, od 22 sata prikazivat će se kratki dokumentarni filmovi iz serijala I oni su uspjeli koji tematiziraju životne priče i uspjehe Roma i Romkinja. Serijal je nastao u video produkciji Varaždinskih vijesti pod pokroviteljstvom Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Za glazbeni dio programa pobrinut će se uvijek dobro raspoloženi swing bend Tom & The Twisters koji će izvoditi glazbene numere iz zlatnog doba radija koji je u tom razdoblju postao vitalni dio masovne kulture.

Uz izložbu Upali radio! posjetitelji će imati priliku razgledati i izložbu o grafitima Ljubi Roma!

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime