UPALI RADIO!

0
54
Foto: Phralipen

Sudjelovanjem u manifestaciji Noć muzeja 27. siječnja 2023. godine, a koja se ove godine održava pod sloganom Muzeji su važni,  Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” obilježava prvu godišnjicu rada Romskog edukacijsko-kulturnog centra (REKC) i Radija Kali Sara Hrvatska.

Posljednjeg petka u mjesecu siječnju, 28. siječnja 2022. godine, predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković svečano je otvorio izložbu Tragovima romske kulture – zaslužni među nama i u studiju Radija Kali Sara, zajedno sa svojim domaćinom saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem dao prvi intervju, a predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec otvorila je Noć muzeja.

Za posjetitelje ovogodišnje manifestacije pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program pa tako u galerijskom prostoru REKC-a mogu pogledati čak dvije izložbe, Upali Radio! čije je otvorenje u 18 sati i izložbu o grafitima Ljubi Roma. Od svog rođenja početkom 20. stoljeća, radio je zapanjio i oduševio javnost pružajući vijesti i zabavu s neposrednošću kakva se nikada prije nije mogla zamisliti. Otprilike od 1920. do 1945. godine razvio se u prvi elektronički masovni medij koji je zajedno s novinama, časopisima i filmovima definirao cijelu generaciju masovne kulture. Pojava televizije, oko 1945. godine, počela je transformirati sadržaj i ulogu radija, ali je on ipak ostao najrasprostranjeniji elektronički masovni medij na svijetu. Početkom 21. stoljeća suočio se s još većim konkurentskim pritiskom digitalnih satelitskih i internetskih audio i vizualnih usluga, ali kao forma interaktivne komunikacije i dalje ima značajnu ulogu u socijalizaciji i društvenoj interakciji.

Utemeljen na ljudskom glasu, ovaj jedinstveno osobni medij poziva maštu slušatelja da ispuni mentalne slike oko emitiranih zvukova. Više od bilo kojeg drugog medija radio zaokuplja pažnju slušatelja glazbom, dijalozima, polemikama i udarnim vijestima te je posebno koristan za ljude u pokretu koji imaju ograničen pristup drugim medijima kao i onima koji se nalaze u izoliranim ili udaljenim područjima do kojih drugi mediji ne mogu doprijeti.

Osim informativne uloge i zabave Radio Kali Sara Hrvatska ima važnu ulogu u komunikaciji i kulturnoj razmjeni, a u svojoj programskoj shemi ima i obrazovne emisije, poput Pričaonice i Tragovima romske kulture. Proizvodnja manjinskog sadržaja i plasiranje informacija ima važnu ulogu u ostvarenju razumijevanja, tolerancije i podrške za manjine u društvu, posebno stoga što su ovakvi sadržaji često marginalizirani i nezastupljeni u mainstream medijima. Povezivanje različitih kultura omogućava bolje razumijevanje i međusobno poštovanje različitih nacionalnosti čime definitivno doprinosi smanjenju stereotipa i predrasuda.

Svojim sadržajem izložba Upali Radio! prati povijest radija od izuma na području telegrafije i telefonije krajem 19. stoljeća i spoznaja o mogućnostima slanja signala zrakom, prvih glazbenih i glasovnih signala koji su se čuli preko radijskih valova 1906. godine, prvih redovitih radijskih postaja, komercijalizacije radija i razvoja radijskih mreža pa do zlatnog doba radija od početka 1930-ih do sredine 1950-ih godina prošlog stoljeća kada je radio kao nova umjetnička forma u potpunosti zaokupio pažnju slušatelja koji su masovno svoje osobne obaveze podešavali prema rasporedu svojih omiljenih radijskih emisija. Nadalje, prati i razvoj radija u Hrvatskoj u kojoj je prvi radio bio Radio Grič osnovan 1918. godine, šest godina kasnije osnovan je Radio klub Zagreb, a početkom službenog emitiranja radijskog programa u Hrvatskoj smatraju se prve riječi izgovorene u radijskom studiju Radiostanice Zagreb 15. svibnja 1926. godine.

Povodom otvorenja izložbe, svi posjetitelji u Noći muzeja moći će uživati u glazbi uživo, a band Tom & The Twisters i plesači izvodit će glazbu iz ‘zlatnog doba radija’. Tijekom glazbenih predaha iz radijskog studija Radija Kali Sara emitirat će se ulomci iz originalne radijske drame Rat svijetova H.G. Wellsa o napadu Marsovaca na New Jersey emitirane 1938. godine. U 22.15 kreće prikazivanje filma I oni su uspjeli, u sklopu kojeg je 5 kratkih dokumentarnih filmova u kojima su prikazane životne priče Romkinja i Roma koji su uspjeli unatoč izazovima s kojima su bili suočeni.

Sudjelovanje u Noći muzeja Romski edukacijsko-kulturni centar i Radio Kali Sara Hrvatska zamislili su kao cijelovečernje druženje, do kasnih noćnih sati, s posjetiteljima u improviziranom galerijsko- studijskom prostoru koji će za tu prigodu biti i dnevni boravak, plesnjak, kinoteka i muzejska galerija. Dobrodošli na druženje!

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime