Održana 180. sjednica Vlade Republike Hrvatske – Provjerite imate li pravo na neku od vladinih mjera iz paketa pomoći

Foto: vlada.gov.hr

Dana 22. prosinca 2022. godine održana je 180. sjednica Vlade Republike Hrvatske tijekom koje je najavljen novi paket pomoći namijenjen najugroženijim hrvatskim građanima, umirovljenicima, stradalima u potresu i korisnicima socijalne potpore. Uštedama u proračunu, za one potrebite osigurano je 700 milijuna kuna, a pomoć će biti jednokratno isplaćena do kraja godine. Za paket mjera Vlada se odlučila radi rasta troškova života, poskupljenja energenata i živežnih namirnica, ali i obeštećenja elementarnim nepogodama pogođene županije.

Dio sjednice posvećen je prikazu vladinih uspjeha u tekućoj godini. Ugovorila se izgradnja 578 zamjenskih kuća za stanovništvo čiji su stambeni objekti stradali u potresu, a za tu je svrhu osigurano 600 milijuna kuna. Zasad je obnovljeno 4056 kuća, a trenutno se rekonstrukcijski radovi izvode na njih 620. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odigrao je važnu ulogu u procesu obnove i ugovorio radove i usluge u iznosu od 1,447 milijardi kuna. Vlada je pak jučerašnjom odlukom osim nastavka obnove u 2023. godini, najavila i produžetak oslobađanja troškova plaćanja električne i toplinske energije, korištenja autocesta, željezničkog prijevoza i RTV pristojbe za one stradale u potresu, kako stoji na stranicama Vlade.

Jednokratnu pomoć primit će umirovljenici s mirovinom do 4.360,00 kuna. Ovisno o visini mirovine, novčana će s pomoć kretati u od 400,00 do 1.200,00 kuna, a najveći je iznos predviđen za one čija je mirovina do 1.850,00 kuna. U sustavu socijalne skrbi, pomoć ide u ruke nezaposlenih, korisnika zajamčene minimalne naknade, osoba s invaliditetom, starijih osoba i korisnika novčane naknade za nezaposlene branitelje u iznosu od 1.000,00 kuna. Doplatak za djecu prima više od 123.000 korisnika kojima će ovisno o broju djece bit isplaćen iznos od 300,00 do 1000,00 kuna. Pomoć će tako primiti 250.000 djece. Stradalima u potresu koji i dalje žive u privremenom smještaju, bit će pak isplaćena naknada od 2.000,00 kuna po osobi.

Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koje obuhvaćaju umirovljenike s nižim mirovinskim primanjima, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković,  govoreći da će se tim mjerama obuhvatiti gotovo milijun korisnika. Cilj je mjera, između ostalog, ublažiti inflatorne pritiske u 2023. godini, a Vlada je najavila i daljnje korištenje europskih financijskih injekcija sa svrhom ravnomjernog i regionalnog razvoja zemlje. Tijekom 2023. godine planira se dalje ulagati u prehrambeno i energetski neovisniju Hrvatsku u cilju zauzdavanje negativnih demografskih trendova, stoji na stranicama Vlade.

Vlada je odobrila sredstva i županijama koje su pogodile elementarne nepogodne. Sredstva će primiti oni koji su pretrpjeli posljedice tuče na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u ukupnom iznosu od 18 milijuna kuna. Za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica poplave na području Hrvatske Kostajnice odobren je iznos u visini od 25 milijuna kuna, a za druge prirodne nepogode u 2022. i dijelu 2021. godine bit će isplaćeno 9,5 milijuna kuna, poručuju iz Vlade.

Poseban paket mjera bit će usmjeren prema Sisačko-moslavačkoj županiji radi kontinuiranog negativnog odstupanja od prosječnih demografskih, ekonomskih i fiskalnih kretanja na nacionalnoj razini, a učinci potresa dodatno su pojačali demografsku degradaciju, govorila je ministrica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Vlada je na sjednici između ostalog, najavila i dogovorila ulaganja u prometnu infrastrukturu. Sredinom 2024. godine očekuje se tako isporuka sedam dizel-električnih motornih vlakova čime će se u cijelosti modernizirati vlakovi Hrvatske željeznice – Putnički prijevoz.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime