Lord Eric Pickles: Brojne države negiraju i relativiziraju užase genocida

0
35
Foto: SRRH "KALI SARA"

Početkom studenog 2022. godine, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” te pripadajući mu Romski edukacijsko-kulturni centar u kojem je netom otvorena izložba bisti i statua romskih velikana, posjetio je Lord Eric Pickles, britanski izaslanik za pitanja post-holokausta. Njegov službeni posjet Republici Hrvatskoj u pratnji Sare Lustig, savjetnice premijera Vlade za pitanja holokausta i borbu protiv antisemitizma, dogodio se uoči preuzimanja predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) čiji nosilac već sljedeće godine postaje Hrvatska.

Već se prvog dana službenog gostovanja Lord Eric Pickles sastao s premijerom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a potom i s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Istom je prilikom obilježena uspješna tridesetogodišnja diplomatska suradnja dviju država.

Tijekom svog je posjeta britanski izaslanik Pickles po prvi puta ugošćen u SRRH “KALI SARA”, gdje se sastao sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem. U pratnji je Kajtazija, predsjednice SRRH “KALI SARA” Suzane Krčmar te suradnika Emira Grbića, Pickles imao priliku razgledati galerijski postav novootvorene izložbe, redakcijski prostor, konferencijsku salu te prvu romsku knjižnicu u Hrvatskoj.

U informativnom razgovoru tijekom tog susreta, Kajtazi i Pickles razgovarali su o položaju romske i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pitanjima društvene inkluzije, još uvijek prisutnim diskriminatornim tendencijama većinske populacije, aktivnim projektima te budućim planovima Saveza.

Nešto je kasnije na inicijativu Katedre za judaistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, na Filozofskom fakultetu Pickles održao predavanje na temu iskrivljavanja, negiranja i relativiziranja holokausta.

Danas nitko ne niječe činjenicu užasa Prvog svjetskog rata, no postoji cijela industrija posvećena negiranju holokausta. Druga najposjećenija internetska stranica vezana za pitanja holokaust je stranica Američkog muzeja holokausta u Washingtonu, dočim je prva historijsko revizionistička internetska stranica na kojoj se ne negira samo holokaust, odnosno Samudaripen, već i relativiziraju životi stradalih u plinskim komora, izgladnjivanje i rad do smrti, pa sve do samog genocida. Žrtve zavrjeđuju istinu i borba za nju ne smije prestati. Negiranje holokausta događa se pred našim očima, a obaveza je svih nas, pa i Hrvatske, da se strahote genocida ne zaborave, naglasio je u svom predavanju.

Predavanje je završilo konstruktivnom polemikom, a pitanje stradavanja Roma tijekom Drugog svjetskog rata potaknuo je Danijel Vojak, povjesničar s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Lord Pickles tom je prilikom naglasio kako je upravo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tijekom rata proporcionalno ubijeno najviše Roma, ali i kako je IHRA u svojem djelovanju uz borbu protiv negacije holokausta i antisemitizma uključila vrednovanje romskih žrtava.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime