Alen Tahiri s jednakim elanom započinje svoj novi mandat ravnatelja ULJPNM-a

Foto: Osobna arhiva

Na zatvorenom dijelu 163. sjednice hrvatske Vlade održane 4. studenog 2022. godine za ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, temeljem provedenog postupka po javnom natječaju, ponovo je imenovan Alen Tahiri, kojem je novi četverogodišnji mandat započeo 6. studenog.

Alen Tahiri svojim znanjem i iskustvom već godinama doprinosi kvaliteti procesa koje u različitim aspektima svoje nadležnosti provodi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Nakon što je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te upisao poslijediplomski studij ”Siguronosna politika Republike Hrvatske” na kojem je obranio završni specijalistički rad ”Međunarodna suradnja policije i organizirani kriminal”, godine 2013. upisao je i poslijediplomski doktorski studij ”Moderna i suvremena hrvatska povijest u europskom i svjetskom kontekstu 19. i 20. stoljeća” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2007. godine radio je s vladinim Uredom za nacionalne manjine, najprije kao vanjski suradnik, zatim od 2012. godine kao stručni suradnik, a nakon toga kao stručni savjetnik i savjetnik u Uredu za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Dana 4. svibnja 2018. imenovan je za ravnatelja ULJPNM-a, a reizborom prije nekoliko dana produžen mu je mandat za još četiri godine.

Od prvog dana svog prvog mandata Tahiri je imao jasan plan za proširenje mogućnosti i pristupa ljudskim pravima za sve hrvatske građane pa projekata u tom smislu nije nedostajalo, a tako će nastaviti i u novom mandatu.  Moj je plan da u sljedećem mandatu nastavim sve započete procese koji su vrlo široki, kako unutar Republike Hrvatske tako i u brojnim međunarodnim organizacijama od Vijeća Europe do Europske komisije. Naša namjera, mene i mog tima, još od prvog mandata bila je što više proširiti mogućnosti i pristup ljudskim pravima svim građanima Hrvatske kroz brojne europske projekte, rekao je Tahiri i dodao:  Brojni projekti u vrijednosti od približno 30 milijuna eura, a koji slijede u narednom razdoblju pa sve do 2027. godine, već su u visokoj fazi izrade. Tada bi otprilike bio i kraj mog drugog mandata stoga se nadam da ćemo za to vrijeme realizirati sve naše planove. Znam da ću s jednakim elanom nastaviti i svoj drugi mandat i nadam se da će me zdravlje poslužiti. Potpora obitelji mi je najvažnija i pri tome, prije svega, mislim na onu moje supruge i četverogodišnjeg sina Sergeja.

Na pitanje što za njega znači ovaj reizbor Tahiri je odgovorio kako mu je donio veliko osobno zadovoljstvo jer ga doživljava kao potvrdu kvalitete svoga rada. Doista, ponekad je teško dobiti potvrdu u vlastitoj srediti, no odavno sam je dobio od međunarodnih organizacija koje su izuzetno zadovoljne napretkom Republike Hrvatske u segmentu ljudskih prava za koji sam zadužen, govori Tahiri. Radi se o nizu aktivnosti usmjerenih na suzbijanje trgovine ljudima, suzbijanje govora i zločina iz mržnje i javnog poticanja na mržnju, na antidiskriminaciju te na ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Kako ne bih govorio sam o sebi i rezultatima rada navest ću kako je prema riječima međunarodnih organizacija u svim aspektima ljudskih prava u našoj državi postignut nemali napredak posljednjih godina otkako sam dobio čast obnašati funkciju ravnatelja ovog ureda,  objašnjava. Tahiri nije propustio istaknuti ni ogromne zasluge svoga tima, njegovu volju i angažman na koji je izuzetno ponosan.

I sam odgajan u duhu tolerancije i razumijevanja te poštujući sve ljude bez obzira na njihovu etničku, nacionalnu ili vjersku pripadnost ili pak boju kože, Alen Tahiri cijeli svoj život svakog pojedinca procjenjuje isključivo po tome je li ‘čovjek’ ili nije, a u poslovnom svijetu po načinu na koji radi svoj posao, profesionalno ili  amaterski. Držim da su to jedina ispravna mjerila kojima ću se rukovoditi i nadalje. Veliku zahvalnost dugujem svojim roditeljima koji su meni i mojoj braći osigurali egzistenciju u gradu Zagrebu kao multikulturalnoj sredini, tako da nisam odrastao u romskim naseljima u kojima nažalost odrastaju brojni moji sunarodnjaci. Prema njima posebno usmjeravam svoju pažnju i energiju. Od svih su mi navažnija naša hrvatska djeca i naši najugroženiji građani bez obzira na nacionalnost te upravo tim ranjivim skupinama nastojim osigurati što je više moguće, a u skladu s mojim ovlastima. U tom ću duhu nastaviti i ovaj svoj mandat koji je upravo započeo.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime