Burhan Osmani: Građanska emancipacija Roma sve je snažnija

0
78
Foto: SRRH "KALI SARA"

Burhan Osmani predsjednik je glavnog ureda Saveza Roma u dijaspori u koji su uključeni Romi s prostora bivše Jugoslavije, a koji žive u Francuskoj. Savez je osnovan u prosincu 1999. godine i danas ima oko 3000 članova diljem Francuske. Utemeljen je s ciljem društvene emancipacije Roma, a u njemu djeluju i četiri podorganizacije aktivne u gotovo svim društvenim sferama – socijalnoj politici i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zapošljavanju i stanovanju. Također, rade na očuvanju kulturne baštine, pri čemu učenje i njegovanje romskog jezika romani ćhiba ima značajnu ulogu, ali isto tako organiziraju tečajeve francuskog jezika kako bi Romima olakšali obrazovanje i proces ostvarivanja prava u Francuskoj. U tečajeve i radionice u najvećem broju su uključene žene koje nisu završile školu u Francuskoj i djeca koja tek trebaju pohađati školu ili su u procesu školovanja, govori Burhan Osmani i dodaje: U jezične radionice za djecu, ustanovljene u formi svojevrsnih instrukcija uveli smo i matematiku, a ponekad i druge predmete ovisno o potrebi. Kako bi Romi prepoznali važnost obrazovanja, s roditeljima i djecom od šesnaest i više godina koja prekidaju školovanje održavamo savjetodavne sastanke na kojima ih nastojimo motivirati, djecu da se nastave školovati, a roditelje da ih u tome podrže. 

Osmani objašnjava kako u Francuskoj ne postoji pojam nacionalne manjine tako da su svi oni koji nisu francuske nacionalnosti definirani kao stranci. Ipak, imamo mogućnost ostvariti svoja prava i u obrazovanju i u zapošljavanju kao i socijalna prava. Naša djeca koja su završila školu i stekla fakultetsko obrazovanje ostvarila su svoje pravo na zapošljavanje, a mnogi od njih visoko su pozicionirani i imaju vrlo odgovorne zadatke, primjerice u bolnicama, u općinama kao jedinicama lokalne samouprave te u raznim privatnim tvrtkama. Međusobno surađujemo i pomažemo si u rješavanju zajedničkih problema, a u suradnju intenzivno uključujemo i mlade za koje organiziramo, primjerice sportske susrete.

Romska zajednica iz Francuske povezana je s romskom zajednicom diljem Europe kao i na svim prostorima bivše Jugoslavije, a međusobna suradnja uključuje i sudjelovanje na međunarodnim skupovima drugih romskih organizacija pa tako i na događanjima u Hrvatskoj koje organizira Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”. Ovom prilikom zahvaljujem saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju i predsjednici SRRH ”KALI SARA” Suzani Krčmar na pozivu za sudjelovanje u obilježavanju Samudaripena 2. kolovoza na romskom groblju u Uštici pored Jasenovca kao i na pozivu za sudjelovanje na Međunarodnoj konferenciji “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” održanoj u Zagrebu povodom Svjetskog dana Roma. I na toj konferenciji Romi su pokazali svoje jedinstvo koje uspjevamo održati i jačati bez obzira što nemamo matičnu državu, rekao je Osmani

Na Dan otpora Roma 16. svibnja Osmani je bio dio četveročlane organizacije koja je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održala izlaganje o diskriminaciji i drugim problemima s kojima se susreću Romi u Europi, a također su istaknuli i probleme Roma izbjeglih i protjeranih sa Kosova od 1999. godine do danas. U četveročlanoj delegaciji osim mene, bio je gospodin Barry Fisher iz Los Angelesa, vrlo cijenjen i ugledan međunarodni odvjetnik za ljudska prava,  Imer Kajtazi iz Belgije i Kenan Emini iz Njemačke. Europske institucije imaju informacije o svemu što smo govorili, ali mi odgovore ne dobivamo. Ipak, ne odustajemo od postavljanja važnih pitanja sve dok jednog dana ne dođe netko tko će nam odgovoriti, zaključio je Osmani.

Jačanje jedinstvenosti romske zajednice Osmani ističe kao značajni faktor u borbi protiv diskriminacije te za jednakopravnost Roma  u svim društvenim i državnim zajednicama u Europi. Romi su se probudili i sve je više mladih obrazovanih ljudi što je dobar pokazatelj da će naše jedinstvo i građanska emancipacija biti sve snažniji. Koaliciju koju smo organizirali čini više od 20 organizacija iz Europe i svijeta. Ujedinjavanje oko istog cilja od velikog je značaja, a to će se pokazati i u godinama koje su pred nama. Uskoro idemo na međunarodni sastanak romskih organizacija u Rumunjsku, a zatim i u Zagreb na obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika 5. studenog da zajedno s Romima u Hrvatskoj,  iz koje je ova inicijativa i krenula, obilježimo ovaj značajan nacionalni praznik Roma, rekao je Osmani na kraju razgovora za Phralipen.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime