Roma Heroes – Digitalna kolekcija europskog romskog kazališta i drame

0
28
Foto: pixabay.com

Platforma pod nazivom “Roma Heroes” predstavlja digitalnu zbirku europskog romskog kazališta i drame, ali i slavi doprinose kulturnih djelatnika i umjetnika. Ista skreće pozornost na činjenicu da romsko kazalište u Europi postoji od 1887. godine, a mnogi profesionalni kazališni umjetnici i skupine djeluju i danas – najčešće bez institucionalnog okvira.

U svrhu upoznavanja raznih kazališnih stvaratelja, njihovih djela , tema i junaka, Roma Heroes vjeruje da će europska romska i putnička zajednica postati bogatija, jednako kao i predstavnici manistream kulture.

Ideja o pokretanju digitalne zbirke potječe iz 2015. godine kada je Nezavisno mađarsko kazalište započelo istraživanje o europskih romskim i putničkim kazalištima. Dvije godine nakon organiziran je romski kazališni susret odnosno Festival Roma Heroes, a Zbirka predstavlja upravo ostvarenje suradnje tih raznih kazališnih grupa. Tada su svoje monodramske i pripovjedačke izvedbe prikazali Richard R. O’Neill, Dijana Pavlović, Mihaela Drăgan i Alina Șerban. U istom formatu festival se nastavio 2018. i 2019. godine, a 2020. se održao u online formatu.

Svjesni važnosti samopredstavljanja, samozastupanja i vidljivosti okupljeni oko Zbirke navode da ona zajednica koja nema osjećaj za sebe onemogućuje upoznavanje same sebe, a time produbljuje i stereotipe o Romima.

U povijesti čovječanstva razvoj građanstva i kazališta uvijek su išli ruku pod ruku – počevši od antičke Grčke, elizabetanske Engleske i francuskih klasicista do danas. Drame, za razliku od većine umjetničkih djela, predstavljaju aktivne junake koji na izazove odgovaraju donošenjem odluka, aktivnim preuzimanjem odgovornosti, a time i pokretanjem promjena – baš kao i aktivni građani koji olakšavaju građansku demokraciju. Vjerujemo da zajednice Cigana, Roma i Putnika također mogu ojačati ako mogu preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom slijedeći primjere dramskih junaka, navode na svojoj stranici.

Zbirka kroz svoju edukativnu stranu predstavlja lentu vremena kroz koju je moguće “putovati” i učiti o najbitnijim datuma vezanim uz osnivanje romskih kazališta diljem Europe. Tako se kao prva opereta na romskom navodi ona izvedena u Moskvi 1888. godine, a kao prvo romsko kazališto otvoreno 1931. godine također u Moskvi. Naveden je i primjer osnivanja Pralipe kazališta u Makedoniji 1969. godine o čemu smo svojevrsno razgovarali s Neđom Osmanom na našem portalu, a nije izostala ni informacija o izvođenju predstave “Ljubav ne pita” Romskog kazališta Prizren iz 1980. godine. Kada je riječ o susjednoj Srbiji 1986. osnovano je Romsko kazalište u Vojvodini u kojem je izvedena njihova prva drama “Kulaj” Radovana Vlahovića. Godinama nakon, 2000. godine, Zoran Jovanović okupio je skupinu Roma te su zajedno osnovali prvo profesionalno romsko kazalište Suno e Rromengo u Novim Karlovcima. Osnivane su kazališne grupe i izvođene predstave na romskom jeziku diljem Europe, a kako navode iz Roma Heroes, drame se fokusiraju na dramske junake koji reagiraju na izazovne situacije kada donose odluke, preuzimaju odgovornost i čine radnje koje donose neke promjene u njihovom životu ili životima u njihovim zajednicama. U konačnici, takvi dramski junaci vrlo su slični aktivnim građanima. Na taj način romski junaci pričaju priče o samopredstavljanju, otporu i borbi, bez viktimizacije, a u svrhu edukacije, širenja znanja o vrijednostima i osnaživanju romskih kazališnih zajednica i skupina.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime