Diskurzi rasizma i govora mržnje prema Romima na internetu posljedica su duboke i ukorijenjene percepcije i stavova

0
19
Foto: pixabay.com

Projekt vršnjačke edukacije za suzbijanje govora mržnje protiv antiromizma na internetu koji je pokrenula ERGO mreža usmjeren je na rješavanje i suzbijanje govora mržnje protiv antiromizma na internetu i to kroz rad s mladima, koristeći kombinaciju vršnjačke edukacije i praćenja. Na taj način postigli bi se rezultati poput metodologije vršnjačke edukacije koja služi postizanju izravne promjene u stavovima i postupcima te bi se praćenjem doprinijelo boljem razumijevanju i sustavnijoj promjeni politika kroz zagovaranje na temelju rezultata.

Romi, kao građani Europe, skupina su koja je ponajviše pogođena govorom mržnje. Upravo iz tog razloga bi projekt trebao imati pozitivan dugoročni učinak u svrhu smanjenje sadržaja govora mržnje u digitalnim medijima. Manje govora mržnje na internetu znači manje poticanja na nasilje i manje stereotipa od strane većine društva, što dovodi do općeg smanjenja anticiganizma, navedeno je u ERGO izvješću.

Izvješće se usredotočuje na antiromistički govor mržnje na internetu s kojim su se susreli mladi vršnjački edukatori iz deset europskih zemalja, koristeći svoje osobne račune na različitim platformama društvenih medija i vlastitu pretragu na različitim web stranicama koristeći Google tražilicu, tijekom razdoblja od godinu dana. Na taj način, ti mladi ljudi različitih nacionalnosti su prikupili informacije o štetnom utjecaju govora mržnje na Rome i važnosti prijajavljivanja govora mržnje na internetu.

Izvješće je dio studije u više zemalja koju koordinira mreža ERGO i financira Program Europske unije za prava, jednakost i građanstvo i Google.Org Impact Challenge on Safety. Istraživanje je provedeno od rujna 2020. do rujna 2021. u deset zemalja i to u  Albaniji, Bugarskoj, Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Ukrajini, Rumunjskoj, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Analizirani podaci i rezultati ukazuju na matricu modela digitalnog rasizma koji se ogleda u tri dijela – spektakularni rasizam kao vrlo vidljiv rasizam koji prati određene objavljene događaje (smrt, pandemija itd.), eksplicitni rasizam koji uključuje blaže događaje kao što su izjave političara ili javnih osoba, ali i medijski izvještaji, te ambijentalni ili rasizam “dugog repa” koji nije nužno potaknut bilo kakvim događajem, ali koji predstavlja glavno obilježje internetskog javnog prostora s obzirom na Rome.

Za sve zemlje diskursi rasizma i govora mržnje prema Romima koji se susreću na internetu posljedica su duboke i ukorijenjene percepcije i stavova prema Romima, a razina intenziteta pri analizi kodiranih ili implicitnih oblika govora mržnje je visoka.

U Izvješću su navedene i preporuke koje uključuju medijski prostor, političke predstavnike i civilno društvo. U konačnici, antiromizam se očituje ne samo kroz rasnu kategorizaciju, koja postulira inferiornost Roma, već uglavnom kroz izravnu dehumanizaciju Roma, navode.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime