Prepoznavanje i suzbijanje iskrivljivanja istine o holokaustu

0
35
Foto: pixabay.com

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se svake godine u siječnju diljem svijeta. Negiranje zločina, genocida, pa i holokausta prisutno je svakodnevno kako na društvenim mrežama, tako i u medijskom prostoru, a u obrazovnim sistemima u udžebnicima povijesti nije rijetko iskrivljivanje činjenica i povijesti.

Spominjanje holokausta u kojem se neispravno prikazuje i iskrivljuje njegova povijest i značaj uvreda je kako sjećanjima tako i iskustvima žrtava i preživjelih. Iskrivljavanje istine o holokaustu umanjuje naše razumijevanje ove povijesti i hrani teorije urote, opasne oblike nacionalizma, poricanje holokausta i antisemitizam, stoji u publikaciji koju je objavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a u kojoj su navedeni i ciljevi smjernica o davanju podrške donositeljima politika, drugim vladinim dužnosnicima i civilnom društvu kod suočavanja s iskrivljavanjem istine o holokaustu u četiri primarne arene. Oni se ogledaju u prepoznavanju i praćenju tog fenomena, osposobljavanju donositelja politika u ministarstvima kulture, obrazovanja, unutarnjih poslova, pravosuđa i vanjskih poslova, u policiji i pravosuđu, izabranih dužnosnika i upravitelja na razini nacionalne, regionalne i općinske uprave, obrazovnom radu u institucijama u čijem se radu dotiče povijest i relevantnost holokausta (tj. muzejima, memorijalnim centrima i autentičnim spomen- lokacijama progona) te načinima suzbijanja širenja iskrivljavanja istine na internetu.

Iskrivljavanje istine o holokaustu narušava naše razumijevanje povijesne istine. Ono je trajni problem kojemu pogoduje općeniti nedostatak osviještenosti, problem koji se ne zaustavlja na državnim granicama niti postoji samo u zemljama izravno pogođenima holokaustom. U svakom slučaju nužno je da suprotstaviti mu se u potpunosti jer se njime podrivaju temeljne vrijednosti našeg multilateralnog poretka izgrađenog nakon Drugog svjetskog rata, naveo je Heiko Maas, savezni ministar vanjskih poslova Njemačke, u predgovoru publikacije.

Osobito je važno prepoznavanje iskrivljavanja istine o holokaustu na društvenim mrežama kada komentari i kampanje koji iskrivljuju istinu imaju štetan utjecaj na pojedince i na institucije koje se bave temom holokausta.  Do određene mjere, aspekti iskrivljavanja istine o holokaustu na društvenim mrežama nalikuju na tu istu pojavu u drugim arenama: i na internetu i izvan njega, riječi ili teme povezane s holokaustom podložne su pogrešnom predstavljanju, pogrešnom tumačenju ili zloporabi, a na razumijevanje sadržaja o holokaustu utječe širok spektar kulturnih i regionalnih čimbenika. No internetski prostor ima i vlastite izazove, stoji zaključno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime