Pučka pravobraniteljica: Političari, a osobito dužnosnici, imaju posebnu odgovornost ne širiti stereotipe i predrasude

Foto. ombudsman.hr

Gledajte, ako ćete staviti klimu na 25, prodajte je Romima neka je odnesu, oni će napravit profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nakon upita novinara o tome što misli o smjernicama Vlade o uštedi energije. Uslijedila je reakcija saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koji je poručio da je romska zajednica ionako, po svim istraživanjima, izložena prekomjernoj diskriminaciji i da tim stereotipima ne bi trebao pridonositi i sam predsjednik države.

Čovjek koji je na čelu države u ovakvim bi situacijama trebao bolje promisliti što i na koji način govori o svojim sugrađanima u javnom prostoru. Upravo suprotno, on bi trebao biti predvodnik u borbi protiv bilo kakve diskriminacije, a posebno one po nacionalnoj osnovi. Današnjom izjavom predsjednik je uvrijedio čitavu romsku zajednicu, dodao je Kajtazi.

Izjave je komentirala i pučka pravobraniteljica koja je navela da je u izjavama predsjednika RH Zorana Milanovića, u kojima se dotakao Roma i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, sporno upravo sterotipiziranje Roma. Iako ove izjave nemaju značajke govora mržnje u kaznenopravnom smislu niti su u pravnom smislu diskriminatorne, one predstavljaju širenje stereotipa i predrasuda prema Romima.

Ukupnom položaju pripadnika romske nacionalne manjine u RH, nastavlja pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, koji i dalje nije zadovoljavajući, doprinosi združeno djelovanje čitavog niza međusobno povezanih faktora – nije riječ o jednostavnom modelu s jasnim razgraničenjem na uzrok i posljedicu. Sustavno rješavanje teškoća s kojima se Romi u RH susreću, moguće je jedino sustavnim i dugoročnim pristupom koji će uzimati u obzir doprinose svakog od društvenih faktora, uključujući i odnose između romskog i većinskog stanovništva kao i medijsku sliku. Pri tome i prečesto nerazumijevanje složenosti faktora koji djeluju na položaj pripadnika romske nacionalne manjine dodatno otežava integrativne procese, koji dakako moraju biti dvosmjerni.

Odgovornost je na svima da svojim ponašanjem i izjavama promijenimo društvenu svijest i prisutne stereotipe prema Romima, da ne stereotipiziramo i ne diskriminiramo već da Rome uključimo i prihvatimo kao ravnopravne.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime