Izložba “In Memoriam” – Navala dubokih emocija u svakom posjetitelju

0
52
Foto: SRRH "KALI SARA"

U sklopu obilježavanja 2. kolovoza Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen, u galerijskom prostoru Romskog edukacijsko-kulturnog centra (REKC) postavljena je izložba In Memoriam… Osobna svjedočanstva Roma i ne-Roma, koja je svečano otvorena za posjetitelje 28. srpnja 2022. godine.

Na ideju za realizaciju ove izložbe kustosice Sunčica Habus i Dunja Jakopović došle su prije otprilike godinu dana, u razgovoru s ravnateljem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alenom Tahirijem vezanim uz propagandni materijal NDH koji je obuhvaćao Rome iz logora u Jasenovcu. Među potresnim fotografijama za koje se zna da su trebale prikazati namještenu sliku tobožnjeg radnog i edukativnog logora bila je i ona na kojoj su fotografirane dvije djevojčice u kariranim košuljama, a koje su iste večeri ubijene. Gledajući takve slike obuzimaju vas emocije potaknute  individualnim sudbinama koje za vas postaju daleko više od brojke ubijenih logoraša. Stoga je naša namjera bila da ovom izložbom maknemo fokus s broja od gotovo 17 000 ubijenih Roma i Romkinja u Uštici pored Jasenovca, a što se najčešće spominje kad se govori o Samudaripenu, na osobne sudbine, govori Sunčica Habus i dodaje: U pripremi izložbe od velike su nam pomoći bili materijali iz Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva u Zagrebu i JUSP Jasenovac, a većina svjedočanstava prikupljena je iz optužnice  ratnom zločincu Andriji Artukoviću. Također, kao izvor smo koristile objavljene memoare i sjećanja bivših logoraša u kojima se spominju Romi i način na koji se s njima postupalo u logoru Jasenovac.

Među publikom koja je prisustvovala svečanom otvorenju bilo je i kolega kustosa koji su sa zanimanjem pogledali rad svojih kolegica. Kad pogledate izložbu ne možete izbjeći navalu emocija, a kad izađete ostanu vam ‘visiti’ pitanja iznad glave i ostaje vam nada da su strahote koje su se dogodile zauvijek dio prošlosti i više se nikada neće ponoviti, rekla je Slađana Latinović, viša restauratorica u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Latinović se osvrnula i na muzeološku vrijednost postava istaknuvši kako su kolegice prošle i arhive i područja gdje su se tragedije dogodile te kako su cijeli postav koncipirale vrlo minuciozno kroz različite pristupe od službenih akata do osobnih svjedočanstava.

Goste na svečanosti otvorenja pozdravila je Suzana Krčmar, predsjednica SRRH ”KALI SARA”, istaknuvši pri tome kako je ovo već treća izložba postavljena u Romskom edukacijsko-kulturnom centru u samo šest mjeseci koliko je prošlo od njegova otvorenja, a tematikom je za romski narod izuzetno značajna. Samudaripen je povijesna tragedija našeg naroda koja nije i ne smije biti zaboravljena, rekla je Krčmar i zahvalila svima koji podržavaju projekte Saveza Roma ”KALI SARA” usmjerene na istraživanje istine i očuvanje sjećanja na ovo razdoblje romske povijesti, poput izgradnje Romskog memorijalnog centra (RMC) u Uštici i Zida boli  te održavanja Ljetne škole suočavanja s prošlošću za mlade Romkinje i Rome.

Prisutnima se obratio saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je govorio upravo o sintagmi ”zaboravljeni holokaust” povezanoj s počinjenim  genocidom nacističkog režima nad Romima te je pozvao i sve prisutne  da dođu u Ušticu na svečanu komemoraciju 2. kolovoza 2022. u 10 sati.

Izložba In Memoriam…Osobna svjedočanstva Roma i ne-Roma postavljena je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba, a otvorio ju je Milan Vukelić, načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina u Upravi za nacionalne manjine pri MZO-u. 

Nakon što će izložba biti otvorena za posjetitelje u Romskom edukacijsko-kulturnom centru tijekom ljeta, uz najavu posjeta, moći će se u digitalnom obliku pogledati i u Romskom meorijalnom centru u Uštici, a jedan njezin dio bit će i dio stalnog muzejskog postava Centra. Također je u planu i njezina potpuna digitalizacija i postavljanje na mrežne stranice RMC-a.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime