Najava – Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2022.

 • EnglishEnglish
 • 0
  50
  Foto: SRRH "KALI SARA"

  Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen obilježava se kao dan sjećanja na sve romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, a 2. kolovoz izabran je kao simboličan datum kada je 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz, u samo jednom danu, ubijeno 2897 Roma.

  Ovaj datum prihvaćen je od Vijeća Europe, ali i Hrvatskog sabora na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

  Samudaripen se u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“, obilježava na lokaciji romskog groblja Uštica pored Jasenovca te Romskog memorijalnog centra Uštica i spomenika Zid boli.

  Komemoracija za romske žrtve genocida održava se već jedanaestu godinu za redom te predstavlja važan događaj za romsku zajednicu na međunarodnoj razini, a po posjećenosti je ujedno i najveće godišnje okupljanje Roma na području Republike Hrvatske. U komemoraciji sudjeluju brojni visoki predstavnici državne i lokalne vlasti, predstavnici diplomatskog zbora te brojnih institucija, a svake godine počast žrtvama odaju i brojni gosti iz inozemstva.

  Ovogodišnje obilježavanje predviđeno je za utorak, 2. kolovoza s početkom u 10:00 sati na romskom groblju Uštica. Svečana komemoracija završiti će već tradicionalnim zajedničkim druženjem u obližnjoj Novskoj.

  Svi zainteresirani  koji žele prisustvovati komemoraciji u Uštici ovim putem pozivamo da se prijave putem maila na kalisara@kalisara.hr.

  Organizirani, besplatni prijevoz biti će omogućen za dio sudionika komemoracije na razini županija, gradova i općina. Autobus za zainteresirane sudionike iz Zagreba kreće u utorak, 2. kolovoza 2022. u 07:00 sati ispred Gradskog poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1).

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime