SRRH “KALI SARA” i zastupnik Kajtazi posjetili Barcelonu

0
27
Foto: SRRH "KALI SARA"

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi  i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“ Suzana Krčmar ovog su tjedna posjetili Barcelonu na poziv Delegacije Vlade Katalonije u jugoističnoj Europi.

U katalonskom Uredu za socijalna pitanja zajedno delegacija SRRH “KALI SARA” i zastupnik Kajtazi razgovarali su s ravnateljicom Ureda Cesca Domènech i Ruerom o položaju sto tisuća Roma u Kataloniji i aktivnostima romske zajednice u Republici Hrvatskoj i njihovom okviru djelovanja. Nakon toga uslijedila je posjeta gradskoj upravi Grada Barcelone i sastanak s gradskim vjećnicima Evom Baro i Marcom Borassom.

U katalonskom Ministarstvu vanjskih poslova i otvorene vlade Exteriors Catalunya održan je sastanak s ministricom Victòriom Alsinom. Zastupnik Kajtazi i predsjednica SRRH “KALI SARA” Krčmar razgovarali su o zaštiti ljudskih prava te suradnji na području zaštite manjinskih jezika i kulture, kulturi sjećanja te suradnji Saveza Roma u RH “KALI SARA” i lokalnih romskih organizacija kao što je Romanò Kher – Barcelona. U organizaciji Romanò Kher susreli su se sa njezinim direktorom Seom Cizmichem, dugogodišnjim prijateljem SRRH “KALI SARA” koji je ujedno i redoviti gost na njezinim događanjima.

U španjolsku kulturu inkorporirano je mnogo romske kulture, kao primjerice flamenco kojeg je 2010. godine UNESCO proglasio dijelom svjetske baštine, ali jezik nedostaje što je rezultat povijesnih španjolskih zakona protiv Roma. Svega dvadesetak Roma u Barceloni govori pravim romskim jezikom, a postoji dijalekt caló kojim govore španjolski i portugalski Romi u kojem su odlično sačuvane romske riječi izmiješane sa španjolskim, ali je gramatika španjolska, izjavio je Seo Cizmich za Phralipen.

Veliko zadovoljstvo pričinio je susret s Juanom de Dios Ramirez Herediom iz organizacije Unión Romaní u Barceloni. Dios Ramírez Heredia bio je član  Europskog parlamenta od 1986. do 1999. godine. Predsjednik je organizacije Unión del Pueblo Romaní (Unija romskog naroda) te jedan od sudionika Prvog kongresa Roma 1971. godine u Londonu.

Obzirom na nadolazeći Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida / Samudaripen delegacija se u Parlamentu Katalonije sastala sa sa zastupnicama i zastupnicima iz Međuparlamentarne skupine za suradnju s romskom zajednicom. Razgovarali su o dobrim praksama iz Hrvatske te pokretanju inicijative da katalonski Palarlament odlukom prepozna Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida / Samudaripen  i Svjetski dan romskog jezika. Zadnji dan posjete uslijedio je obilazak samostana Sant Agustin Faristol u kojem je 1749. bilo zatvoreno dvjesto Romkinja s područja Katalonije s ciljem istrebljenja. Na komemorativnoj ploči piše da se radi o prvom suvremenom pokušaju planiranog genocida.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime