Zbog nedovoljnog poznavanja romskog naroda predrasude dobivaju na snazi

0
56
Foto: SRRH "KALI SARA"

Romski edukacijsko-kulturni centar koji je u sklopu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” s radom započeo krajem siječnja ove 2022. godine intenzivno radi na ostvarenju svoje edukativne uloge, kako za pripadnike romske nacionalne manjine tako i na području upoznavanja većinskog stanovništva s povijesti i kulturom Roma. Koordinatorica Centra Ivona Beus Richembergh u redovitom je kontaktu s ravnateljima brojnih osnovnih škola s područja Grada Zagreba, ali i iz drugih hrvatskih županija. Razgovori s ravnateljima osnovnih škola idu u dva smjera, jedan vezan uz posjet ravnatelja, profesora i učitelja Romskom edukacijsko-kulturnom centru, ali i Središnjoj knjižnici Roma, Radiju Kali Sara Hrvatska i galerijskom prostoru u Zagrebu te Romskom memorijalnom centru u Uštici pored Jasenovca s ciljem zajedničkog kreiranja tematskih cjelina za različite uzraste osnovnoškolaca i drugi smjer vezan uz posjet učeničkih grupa svim navedenim prostorima i sadržajima, govori Beus Richembergh. U sklopu naše strategije doprinosa uključivanju Roma u hrvatsko društvo želimo osmisliti kvalitetan program u suradnji s ravnateljima i nastavnicima kako bi pripremili adekvatan program koji se može uklopiti u nastavne cjeline i odraditi unutar školskog programa. Međusobno nepoznavanje različitih naroda, njihove kulture, običaja i tradicionalnih vrijednosti glavni je uzrok nepovjerenja kao i postojanja predrasuda prema pripadnicima romskog naroda.

Kao dio uvodnog edukativnog programa Beus Richembergh je sa suradnicima pripremila prezentaciju o povijesti i kulturi Roma prilagođenu svim uzrastima učenika u osnovnoj školi. Obogaćena ilustracijama i fotografijama prezentacija kao podloga za interaktivno predavanje sadrži različite tematske cjeline: osnovna obilježja romskog naroda, migracije Roma kroz povijest te dolazak i prisutnost u europskim zemljama, na prostoru  Balkanskog poluotoka i posebno na području Hrvatske, odnos domicilnog stanovništva prema doseljenicima, samudaripen – genocid nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata,  karakteristike romskog društva, stila života, sistema pravila i društvenih vrijednosti, vjerske i nacionalne praznike, kulturu i umjetnost, Rome i Romkinje kao inspiraciju svjetski poznatim umjetnicima, tradicionalna zanimanja, nacionalna obilježja i poznate Rome i Romkinje.

Povratne reakcije i interes djece koja su spomenuto predavanje već imala priliku pogledati i poslušati pokazuju otvorenost djece i njihovo iskreno zanimanje za nova znanja o njihovim kolegama romske nacionalnosti s kojima zajedno sjede u školskim klupama.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime