Baxtalo satemesko dives e Romengo – Sretan Svjetski dan Roma

0
6
Foto: SRRH "KALI SARA"

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma 8. travnja ove su, 2022. godine, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi organizirali povijesnu Međunarodnu konferenciju pod nazivom ”Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze”. Od prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Orpingtonu pored Londona, a koji je po svim svojim obilježjima i donesenim odlukama s pravom označen kao povijesni, prošlo je više od 50 godina do obilježavanja Svjetskog dana Roma koje će također ući u povijesne anale zbog Međunarodne konferencije i njenog kozmopolitskog značaja.

Sudionici konferencije iz 17 zemalja, zajedno s predstavnicima hrvatskih državnih i kulturnih institucija, predstavnicima diplomatskog zbora i ostalom zainteresiranom publikom prisustvovali su i svečanom koncertu koji je 12. svibnja u večernjim satima održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U ime domaćina publiku su pozdravile intendantica HNK Dubravka Vrgoč i predsjednica Saveza Roma ”KALI SARA” Suzana Krčmar, a zatim i ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade RH.

Glazbeni dio programa iako prožet jedinstvenim romskim glazbenim i plesnim izričajem također je bio međunarodnog karaktera jer su u njemu sudjelovali umjetnici iz Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske, a u svojim su nastupima pred zagrebačkom publikom izabranim repertoarom povezali suvremeni romski život i indijske korijene i tradiciju.

Zagrebačka se publika mogla prisjetiti obilježavanja Svjetskog dana Roma 2019. godine slušajući izvedbe grupe BroCode koja je nakon tri godine ponovno gostovala u Zagrebu na istoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta. Grupu su osnovala petorica braće 2014. godine kada su odlučili profesionalno se baviti pjevanjem. Iste godine prijavili su se na Super Talent Show u Njemačkoj gdje i žive. Izvodili su svjetske i njemačke hitove u vlastitoj obradi, a da su u tome bili i više nego dobri potvrdile su pohvale žirija i publike. U godinama koje su slijedile gotovo su stalno bili na turnejama po Europi, nastupili su i  u Lanxess Areni u Kölnu pred 20 tisuća ljudi i osvojili prestižnu njemačku glazbenu nagradu Echo. Obradom tradicionalnih romskih pjesama Ederlezi i Amaro Dive na romskom jeziku i popularnim komercijalnim hitovima Acapella mash up i Endshow mash up na engleskom oduševili su publiku, posebno njezin mlađi dio, i izazvali ovacije.

Plesni ansambl ”Apsharadhe” izveo je splet orijentalnih, indijskih i romskih plesova. Predvodila ga je profesionalna plesačica i učiteljica u školi plesa Ana Apsaradha koja je nakon pohađanja škole suvremenog plesa u Hrvatskoj otišla u Indiju u New Delhi i tamo izučavala klasične plesove – katak. Nakon povratka u Hrvatsku, prije gotovo dvadeset godina, osnovala je školu orijentalnog plesa koju i danas vodi.

Santino Spinelli i Alexian Grupa, gosti iz Italije, također su već poznati zagrebačkoj publici. Godine 2018. sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u Zagrebu te je tom prigodom Santinu Spinelliju uručena i Nagrada za životno djelo ”Ferenc Sztojka”. Godine 2020. s dijelom Europskog orkestra za mir, čiji je osnivač upravo Spinelli, održali su koncert na romskom groblju u Uštici ispred Romskog memorijalnog centra na dan obilježavanja Samudaripena 2. kolovoza. Sljedeći dan su u centru Zagreba, kao poklon svim Zagrepčankama i Zagrepčanima, održali večernji koncert na Trgu Nikole Šubića Zrinskog. Ovoga puta su za svoj nastup u HNK u Zagrebu odabrali skladbe Romano Dives, Cynthya, Giulia i Oči črnje.

Glazbeni dio programa završio je nastupom Plesnog kulturnog društva CoraViento iz Slovenije predvođenog majstorom flamenco plesa Mitjom Obedom uz pratnju pjevačice Nine Ćorić iz Zagreba.

Tijekom svečanog programa Suzana Krčmar i Veljko Kajtazi dodijelili su već tradicionalnu Godišnju nagradu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” zaslužnim pojedincima iz javnog, političkog i društvenog života koji su svojim dugogodišnjim radom doprinijeli razvoju i poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj. Ovogodišnji dobitnici su Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Aleksandar Racz, prodekan za izdavaštvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, i Goran Beus Richembergh, publicist i političar. Tahiri, Racz i Beus Richembergh dugogodišnji su suradnici i počasni članovi Saveza Roma ”KALI SARA”. Uz sve ostale profesionalne aktivnosti vezane uz ljudska i manjinska prava Alen Tahiri je najveći dio svog znanstvenog rada posvetio istraživanjima vezanim uz stradanja Roma na području NDH, a čije je rezultate kao koautor objavio u knjizi Stradanje Roma u NDH 1941 – 1945 te u stručnom radu Romi u Stupniku: primjer demografskog i socioekonomskog položaja Roma uoči Drugog svjetskog rata. Uvijek naglašava svoj ponos zbog pripadnosti romskoj nacionalnoj zajednici te intenzivno radi na poboljšanju položaja svojih sunarodnjaka. Počasno članstvo i aktivnosti Aleksandra Racza u Savezu Roma ”KALI SARA” datiraju još iz 2013. godine. Kao dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu u razdoblju od 2013. do 2016. godine susreo se s Veljkom Kajtazijem i od tada se intenzivno uključio u pronalaženje načina da se romskoj djeci i mladima omogući upis na visokoškolske institucije. Bio je predavač na edukativnim zdravstvenim radionicama, sudjelovao je u organizaciji i predavanjima u sklopu Kongresa mladih Roma i Romkinja Hrvatske te bio koordinator znanstvenih panela na Međunarodnoj konferenciji ”Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze”.  Goran Beus Richembergh bio je prvi predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana romskog jezika i velika podrška u radu Saveza Roma ”KALI SARA” od 2009. godine. Jedan je od autora Povelje o romskom jeziku i jedan od pokretača inicijative za uspostavljanje Svjetskog dana romskog jezika i njegova priznanja u Hrvatskom saboru.

Veliki pljesak publike ispratio je sve izvođače na kraju programa, a u znak sjećanja na sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog dana Roma 2022. godine Krčmar i Kajtazi su im uručili mali prigodni dar. Baxtalo satemesko dives e Romeno (sretan Svjetski dan Roma), čulo se s pozornice, kao pozdrav do novog susreta sljedeće godine.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime