Najava – Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida / Samudaripen 2022

0
72
Foto: SRRH "KALI SARA"

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem kao predsjednikom Organizacijskog odbora i Vijećima romske nacionalne manjine i ove godine obilježava 2. kolovoz, Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen.

Komemoracija za romske žrtve genocida održava se već jedanaestu godinu za redom te predstavlja važan događaj za romsku zajednicu na međunarodnoj razini, a po posjećenosti je ujedno i najveće godišnje okupljanje Roma na području Republike Hrvatske. U komemoraciji sudjeluju brojni visoki predstavnici državne i lokalne vlasti, predstavnici diplomatskog zbora te brojnih institucija, a svake godine počast žrtvama odaju i brojni gosti iz inozemstva.

Svečana komemoracija održat će se na romskom groblju u Uštici u blizini Jasenovca, u utorak 2. kolovoza 2022., u prijepodnevnim satima.

I ove godine u komemoraciju je uključen Romski memorijalni centar Uštica, u sklopu kojeg se od prošle godine gradi “Zid boli”, jedinstveni spomenik svim romskim žrtvama genocida.

Svečana komemoracija završiti će već tradicionalnim zajedničkim druženjem u obližnjoj Novskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime