Povijesni dan za Španjolsku – Parlament usvojio izmjene zakona u zaštitu od diskriminacije

0
15
Foto: pixabay.com

Za španjolske Rome 25. travanj postaje povijesni dan! Španjolski zastupnici usvojili su prijedlog za uvođenje značajnih izmjena u španjolske zakone protiv diskriminacije. Osobito značane su izmjene koje uključuju spominjanje antiromskog rasizma po prvi put u povijesti te zemlje te kažnjavanje diskriminacije romske zajednice koja će biti kažnjiva kaznom do četiri godine zakona.

Ovo je osobna i kolektivna pobjeda, koja je moguća zahvaljujući svim aktivistima koji su godinama osuđivali anticiganstvo unutar i izvan institucija, izjavio je Ismael Cortes na svom Facebook profilu.

 

Španjolska poduzima temeljni korak u zaštiti sloboda i prava građana donoseći zahtjeve manjinskih skupina koje su bile i nastavljaju biti diskriminirane u stvarnosti, rekla je Beatriz Micaela Carrillo, koja stoji iza prijedloga. Novi tekst, međutim, ima za cilj zaštititi sve skupine od diskriminacije, bez obzira na njihovu nacionalnost, dob ili borave li legalno u Španjolskoj ili ne.

 

Prema ECRI-jevom izvješću za Španjolsku iz 2018. godine navedeno je kako nekoliko studija pokazuje temeljnu razinu predrasuda prema različitim ranjivim skupinama. Tako je u 2015. godini zabilježen visok stupanj diskriminacije na temelju rodnog identiteta, etničkog podrijetla, seksualne orijentacije te vjerskog uvjerenja. Osim po osnovu rodnog identiteta, rezultati za diskriminaciju po drugim osnovama bili su ispod prosjeka EU. Drugo istraživanje pokazalo je da skupine prema kojima je najveći postotak ispitanika iskazao negativne stavove jesu Romi i muslimani. Njih 35,4 posto odgovorilo je da bi bili jako, umjereno ili donekle zabrinuti da imaju Rome za susjede.

Na Phralipenu često izvještavamo o događanjima u Španjolskoj, a Romi iz Španjolske čest su gost na događanjima u Zagrebu. Povodom Svjetskog dana Roma u Zagrebu boravio je Seo Cizmich koji je naglasio važnost osvješćivanja potrebe za učenjem romskog jezika kao dijela identiteta, ali i podrušku koju imaju od španjolske vlade i institucija s kojima su ostvarili kvalitetan dijalog u svrhu postizanja zajedničkog cilja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime