Najava – Stručna tribina “Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – 19. svibnja 1942.”

0
79
Foto: RMCU

SRRH “KALI SARA” i Romski memorijalni centar Uštica organiziraju stručnu tribinu pod nazivom Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj-19. svibnja 1942. koja će se održati 19. svibnja 2022. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Pavla Hatza 23/5 (dvorište) u Zagrebu.

Povijest stradanja Roma na području Nezavisne Države Hrvatske slabo je istražena tema, prije svega zbog pomanjkanja dokumentacije i sustavnih arhivskih istraživanja. Progon romskog stanovništva sastojao se od nekoliko faza koje su uključivale njihovo popisivanje, zabranu kretanja, a onda i deportaciju u koncentracijski logor Jasenovac.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen obilježava se 2. kolovoza, a taj je datum prihvatilo i Vijeće Europe, na spomen likvidacije grupe od gotovo 3 tisuće Roma u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz u noći 2. na 3. kolovoza 1944. godine. . U Hrvatskoj taj se dan komemorira od 2012. na inicijativu Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru, te romskih nevladinih organizacija, predvođenih Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“”.

Iz povijesti stradanja Roma na području Hrvatske u vrijeme Drugog svjetskog rata značajan je 19. svibanj 1942. godine. Iako historiografski kontroverzan datum, važno je istaknuti odluku ustaških vlasti o sakupljanju i slanju Roma u koncentracijski logor Jasenovac te posljedice iste. Okružnica Ministarstva Unutarnjih poslova NDH o sustavnom deportiranju svih Roma u jasenovački koncentracijski logor donesena je 19. svibnja 1942. godine. Istog dana slične odredbe su donijele i druge institucije NDH koje su sudjelovale u izvršenju ove odredbe, poput Ustaške nadzorne službe, Ravnateljstva za javni red i sigurnost i Vrhovnog oružničkog zapovjedništva.

Sudionici tribine su Danijel Vojak (Institut Ivo Pilar), Vesna Teršelič (Documenta), Ivo Pejaković (JUSP Jasenovac) i Veljko Kajtazi. Moderatorica tribine bit će Dunja Jakopović, povjesničarka i kustosica Romskog memorijalnog centra Uštica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime