Da biste uzgajali konje morate voljeti ove plemenite životinje

0
46
Foto: osobna arhiva

Obitelj Milana Bogdana iz Baranje i danas se bavi uzgojem konja, tradicionalnim romskim zanimanjem. U mojoj obitelji to je tradicija, kaže Bogdan. Ovim se zanimanjem bavio moj djed u vrijeme kada je za Rome život bez konja bio nezamisliv. Radio je s konjima u sklopu šumarije i bio je vrlo uspješan u tom zanatu. Često su ga zvali kada je nekome trebao prijevoz. Vozio je čak i predsjednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Ljubav prema konjima djed je prenio na Milanovog oca, a on na Milana koji kod kuće uvijek ima nekoliko konja. Bez njih ne bi mogao jer kaže: To je plemenita i pametna životinja i veliki čovjekov prijatelj. Uz to što je predsjednik romske nacionalne manjine u Općini Jagodnjak i član Vijeća Općine, Bogdan je i predsjednik Udruge za uzgoj konja koja ima 14 članova i kojoj pristupaju mnogi mladi. Sretan sam što se iz dana u dan mladi sve više zanimaju za konje. Jednom godišnje povodom dana Općine organiziramo manifestaciju na kojoj se okupi 20 do 25 jahača iz cijele Županije. I posjećenost ove manifestacije je velika, a turistička događanja u Baranji postaju sve atraktivnija. Tako uz pomoć konja u kolima razvozimo svatove, sudjelujemo u pokladnom jahanju, u zapregama, na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, priča Milan Bogdan.

Želja mu je da u budućnosti pokrene obiteljsko gospodarstvo, da otvori OPG u sklopu kojeg bi pored konja imao i gastronomsku ponudu jer bi svoju djelatnost proširio i na uzgoj hrane. Uz pomoć Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” za Rome iz Jagodnjaka i Bolmana, dva naselja u istoj općini, kupili smo staru kuću koju polako uređujemo kao ‘romsku kuću’  u kojoj je sada ured našeg Vijeća i igraonica za djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole. Taj je prostor potencijal za različita događanju tako da ga dodatnom rekonstrukcijom planiramo još bolje urediti, objašnjava Milan.

U Općini Jagodnjak nema romskih naselja već Romi žive zajedno s ostalim stanovništvom u naseljima Jagodnjak i Bolman koje uz Hrvate čine i Mađari i Srbi. Roma ima negdje oko dvije stotine, puno je male djece i mladih i ponosan sam što redovito pohađaju školu. Nakon osnovne škole redovito se upisuju u srednju školu, a djevojka koja je prošle godine završila srednju školu upisala je fakultet u Osijeku, govori Bogdan i dodaje:  Mješovita naselja velika su prednost jer se multikulturalnost osjeti u razvoju djece, njihovom ponašanju, kulturi, poznavanju hrvatskog jezika, standardima u načinu života i drugim čimbenicima koji potiču razvoj svakog čovjeka. Nikada nitko nije radio razliku između romske i druge djece, zajedno pohađaju razrede, zajedno uče i igraju se, a u Jagodnjaku i Bolmanu postoji i nogometni klub u kojem su Romi vrlo aktivni.

Bogdan je također istaknuo odličnu suradnju s organima općinske vlasti u koju je aktivno uključen i Savez Roma “KALI SARA”. Ljudi su zadovoljni. Težimo k tome da nam svakodnevni život bude što bolji i sve probleme rješavamo u hodu, govori Bogdan. Sa sastanka u ”KALI SARI” žurio je kući gdje ga je u poslu s konjima i svim ostalim obavezama zamijenila supruga, ali kako kaže: Posla oko konja zaista ima i oni koji drže konje moraju imati ljubavi za ove životinje. Općenito, za one koji žele raditi posla uvijek ima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime