Sportski duh i rezultati u našoj su Brodsko-posavskoj županiji na zavidnom nivou

0
15
Foto: osobna arhiva

U naselju na periferiji Slavonskog Broda živi više od 1600 Roma i Romkinja, a taj broj se u posljednje vrijeme povećava. Mnoštvo je djece i mladih pa je postojanje društvenih sadržaja iznimno važno za njihov razvoj. Ratko Lukić jedan je od aktivista koji je zadužen za koordinaciju s mladima i veliku energiju ulaže u rad s njima, kako bi se posvetili sportu, školovali i međusobno sadržajno družili, umjesto da besciljno tumaraju ulicama.

Nastojim potaknuti mlade da imaju što više aktivnosti, posebno sportskih. Njih to veseli i rado se uključuju pa slobodno mogu reći da su sportski duh i rezultati na zavidnom nivou u našoj županiji, kaže Lukić. Slavonski Brod nekada je bio poznato nogometno središte, a brodski su Romi imali svoj klub – NK Roma. Kroz taj su klub mladi stjecali nova iskustva i nova prijateljstva, družili se i s veseljem čekali nedjelju kad je utakmica. Najteže im je bilo što nikada nisu mogli igrati na svom terenu jer nisu imali uređeno igralište stoga je izgradnja višenamjenskog sportskog igrališta u njihovo naselju dočekana s veseljem. Više smo puta pohvaljeni za iznimnu sportsku aktivnost te se vidi da sve što smo dobili zaista i koristimo. Kontejner u kojem održavamo sastanke  koristimo i za sport, kao i za svlačionicu i sve ostalo što je potrebno, govori Lukić.

Dosta romske djece igra za druge klubove, a i djevojke su se uključile u ženski nogometni klub. U posljednje vrijeme sve je veći interes i za boks i taekwondo. U malom nogometu već imaju i četiri, pet potpuno osposobljenih timova tako da im nije problem sastaviti tim od jedanaest igrača.

Sportski duh i suradnja s različitim klubovima doprinosi i kvaliteti suradnje s mještanima koji ih okružuju pa nikada nije bilo nikakvih problema, rekao je Lukić. Mladi danas nisu neposlušni i neodgovorni već sve više njih želi sudjelovati u svemu što radimo. Redovito pohađaju osnovnu školu, a sve više i srednju školu koju završavaju tako da radimo na tome da ih potaknemo da upišu i fakultet, ali moram reći da je sve više onih koji i sami razmišljaju o tome. Uvijek im ističem kako je obrazovanje nužno za ostvarenje boljih uvjeta života kojima teže.

Krajem veljače prošle 2021. godine gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar potpisali su Sporazum o sufinanciranju izgradnje i pripreme dokumentacije za izgradnju društvenog doma. Gradnja je u tijeku, a dovršenje se iščekuje s nestrpljenjem jer sadržaja kojima će se upotpuniti ovaj prostor ne nedostaje. Planiram brojne aktivnosti s mladima koje je nemoguće provesti bez adekvatnog zajedničkog društvenog prostora, govori Lukić i dodaje: Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” i naš saborski zastupnik Veljko Kajtazi puno su nam pomogli, a nadamo se i boljoj suradnji s Gradom. Već sam sada ponosan i sretan s postignućima naše mladeži, a kad društveni dom dođe u svoju funkciju kakve će tek onda rezultate ostvarivati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime