U Zagrebu otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima

0
104
Foto: Grad Zagreb

Jučer, 27. travnja 2022. godine, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i Oleg Mandić, preživjeli zatočenik koncentracijskog logora u Auschwitzu, otkrili su spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Spomenik je od betonskog postamenta i čeličnog spomenika u desetak metara dugoj, sedam metara visokoj i preko dva metra širokoj kompoziciji, a umjetničko djelo potpisuju kipar Dalibor Stošić i arhitekt Krešimir Rogina.

Spomenik je otkriven u povodu Dana stradanja i junaštva židovskog naroda – Jom hašoa. Među mnogobrojnim visokim uzvanicima, svečanosti otkrivanja spomenika prisustvovali su preživjeli zatočenici logora, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici diplomatskog zbora i civilnog društva. Uoči otkrivanja Spomenika gradonačelnik Tomašević u Gradskoj upravi susreo se s preživjelim zatočenicima koncentracijskih logora Olegom Mandićem, Ottom Konsteinom i Nadirom Dedićem.

Svaki spomenik ne treba samo dokumentirati povijest, nego nešto učiniti i za sadašnjost pa i budućnost. Spomenik može biti upozorenje i opomena, ali i pridonijeti informiranju i obrazovanju, osobito mladih, što se to stvarno događalo u Zagrebu i Hrvatskoj za vrijeme ustaškoga režima, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime