Komemorativni skup u Mariji Gorici

Foto: SRRH "KALI SARA"

U nedjelju, 24. travnja 2022. na groblju u Mariji Gorici po prvi je puta održan komemorativni skup povodom stradanja grupe Roma i Sinta u Hrastini, selu pored Marije Gorice, ubijene od strane ustaških jedinica iz Jasenovca 24. i 25. travnja 1945. godine. Komemoraciju je organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” u suradnji s Općinom Marija Gorica i saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Spomenik romskim žrtvama ustaških zločina podignut je 1977. godine od strane tadašnjeg SUBNOR-a Zaprešić, a danas se nalazi na općinskom zemljištu na groblju u Mariji Gorici. Nedavno se saznalo da su žrtve romskog porijekla.

Komemorativnim skupom SRRH “KALI SARA” želi upoznati javnost s novim povijesnim činjenicama i tragedijom romskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata uz obnavljanje spomen obilježja. Okupljeni su minutom šutnje i polaganjem vijenaca i svijeća odali počast žrtvama.

Saborski zastupnik, Veljko Kajtazi, na čiji je prijedlog spomenik uređen, istaknuo je kako je naša moralna obaveza i politička dužnost, ma kakvu službu u društvenoj zajednici i u političkoj organizaciji obnašali, da sve žrtve ustaških zločina dolično komemoriramo i da istovremeno i na svakom mjestu zatiremo svaki trag rasizma te isključivanja drugog i drugačijeg na temelju njegovih ili njezinih identitetskih odrednica.

Također, rekao je kako je iznimno važno da su teme ustaškog genocida i masakra nad Romima i Sintima u hrvatskom javnom, ali i znanstvenom prostoru sve više prisutne, da se o njima priča, istražuje i tako njeguje kultura sjećanja.

U konkretnom slučaju dugo se mislilo, i pogrešno interpretiralo, da se radi o pripadnicima židovske zajednice iz Njemačke, a da su zločin nad njima počinili pripadnici nacističkih SS postrojbi. No, zločin su počinili pripadnici ustaških jedinica iz Jasenovca – prvi ustaški obrambeni zdrug tzv. Luburićevci, izjavio je Kajtazi, te dodao: Upravo zato, uz obnovljeno spomen-obilježje i organizaciju komemorativnog skupa, javnost želimo upoznati s povijesnim činjenicama i tragedijom romskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin poručio je da istinu treba ponavljati kako ne bi pala u zaborav te da se danas odaje počast nevinim ljudima koji su stradali od ruke ustaških zločinaca, od režima za koji, upozorio je, govore da je bio težnja hrvatskih građana.

Stoga je naša dužnost sačuvati sjećanje na njih kako ih mrak povijesnog revizionizma, koji buja i cvate već 30 godina, ne bi prekrio i ne smiju biti zaboravljeni. Ljudi kojima odajemo počast su kao i mnogi drugi dali svoje sutra za naše danas, budimo im zahvalni i poštujemo njihovu žrtvu, poručio je Habulin.

Na komemoraciji su prisustvovali samostalni istraživač Mario Šimunković i viši kustos Memorijalnog muzeja Jasenovac Đorđe Mihovilović, autori knjige knjige Masakr nad Romima i Sintima u Hrastini 1945. godine- zločini luburićevaca u zaprešićkom kraju, Stjepan Jurišić, zamjenik načelnice Općine Marija Gorica, ravnatelj JUSP Jasenovac Ivo Pejaković, viši znanstveni saradnik na zagrebačkom Institutu Ivo Pilar i stručnjak za povijest stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu Danijel Vojak, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Karlovca Miroslav Delić, predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Goran Beus Richembergh  i drugi.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime