Od pozitivnog adrenalina do istinskog ponosa

0
90
Foto: SRRH "KALI SARA"

Deklaracija pod nazivom Indija – pradomovina i matica romskog naroda donesena na međunarodnoj konferenciji Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana Roma predstavlja zahtjev Republici Indiji za formalno priznanje Roma kao indijske dijaspore. Potpisnici Deklaracije bili su predstavnici romskih organizacija iz čitave Europe te predstavnici romskog naroda, a sadržaj iste po završetku spomenute konferencije pročitali su mladi Romi, među kojima su i članovi Organizacijskog odbora Kongresa mladih Roma. Tako su Lea Oršuš, Anesa Šabani, Ardian Gaši, David Oršuš i Božo Levaković pred publikom i gostima istaknuli zahtjeve Deklaracije među kojima je svakako priznanje romske nacije kao sastavnog dijela korpusa dijaspore Republike Indije, ali i uspostava i održavanja trajnih i sadržajnih odnosa.

Organiziranje konferencije predstavljalo je dinamično i uzbudljivo iskustvo, i sretna sam što sam bila dijelom tako velikog događaja, istaknula je u razgovoru Lea Oršuš, koja je preuzela zadatak čitanja Deklaracije, te dodala: Deklaracija predstavlja zahtjev za priznanjem kakvom teži svaki narod pa se nadam da će i nama Romima to donijeti dodatno prepoznavanje u društvu.

S njom se složila i Anesa Šabani koja smatra da je okupljanje svih prisutnih na konferenciji dovelo istu na zavidnu razinu jer su predstavnici romskih organizacija i zajednica kao i ostali gosti odlučili na Svjetski dan Roma doći upravo u Zagreb. Iz toga već vidimo koliko je potpisivanje Deklaracije bilo važno za Rome. Paneli na konferenciji su bili zanimljivi, kako teme tako i govornici, te program u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali moram priznati da mi je najsvečaniji dio bio čitanje Deklaracije.

Da su mladi Romi nositelji daljnjeg razvitka društva i poboljšanja položaja romske nacionalne manjine naglasio je i David Oršuš, koji je svjestan da će i oni sami morati preuzeti kormilo i aktivno krenuti u daljnje izazove. Kroz sva tri dana trajanja konferencije energija je bila divna, koja je išla od pozitivnog adrenalina do istinskog ponosa, dodao je David.

Anesa je podsjetila i na organizaciju Kongresa mladih Roma pa im tako organiziranje konferencije nije predstavljao napor jer kako kaže – navikli smo na taj tempo i organizaciju poslova. Voljela bih i dalje sudjelovati u organizaciji događaja poput ovih, drugačiji je osjećaj biti dijelom nečeg velikog ‘iza pozornice’ što stvara jedan poseban obiteljski i domaćinski osjećaj.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime